Sinds Michael Saylor, oprichter van het beusgenoteerde business intelligence-bedrijf MicroStrategy, in augustus 2020 besloot om Bitcoin (BTC) aan de balans van MicroStrategy toe te voegen, is het softwarebedrijf uitgegroeid tot één van de meest besproken verhalen in de zakelijke wereld. Sinds die beslissing is de aandelenkoers van MSTR echter met meer dan 1000% gestegen, wat het een van de best presterende bedrijven van de afgelopen jaren maakt. Hiermee overtreft het zelfs de prestaties van de S&P 500, waarin gigantische namen als Apple, Microsoft en Amazon actief zijn.

MSTR relative performance chart

Bitcoin als bedrijfsstrategie

Op dit moment bezit MicroStrategy maar liefst 252.220 BTC, met een geschatte waarde van $16 miljard. Dit plaatst het bedrijf als de vijfde grootste Bitcoin-bezitter ter wereld. Ondanks dat Saylor vaak gezien wordt als een controversieel figuur, toont de strategie van MicroStrategy aan hoe krachtig het kan zijn om Bitcoin te integreren in een bedrijfsbalans.

Toen MicroStrategy begon met het kopen van Bitcoin, had het een marktkapitalisatie van ‘slechts’ $1,4 miljard. Sindsdien is deze gestegen naar maar liefst $30 miljard, een stijging van bijna 2000%. Deze groei is voornamelijk te danken aan de beslissing om Bitcoin als reserve-activum aan te houden.

Het succes van MicroStrategy

Volgens Michael Saylor is de strategie achter het toevoegen van Bitcoin eenvoudig. In een recent interview vertelde hij dat traditionele activa vaak verwaterend zijn voor bedrijven. Maar door Bitcoin als reserve te gebruiken, kan MicroStrategy accretief groeien: hoe meer aandelen ze uitgeven en geld ophalen, hoe meer waarde wordt toegevoegd door de stijgende waarde van Bitcoin.

Andere bedrijven beginnen inmiddels ook aandacht te besteden aan de strategie van MicroStrategy. In Japan verkoopt het durfkapitaalbedrijf Metaplanet converteerbare obligaties om hun eigen Bitcoin-reserves op te bouwen.

De vraag blijft echter of dit een glimp is van de toekomst van corporate finance, of slechts een goed uitgevoerde strategie op het juiste moment. Voor nu lijkt het speelplan van MicroStrategy te werken, waarbij het bedrijf dankzij Bitcoin een enorme marktwaarde heeft bereikt en concurrenten in de traditionele financiële sector ver achter zich laat.

Het bericht MicroStrategy presteert beter dan gehele S&P 500 door Bitcoin-strategie verscheen eerst op CryptoBenelux.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!