AEX

Bitcoin en goud gaan momenteel door het dak, terwijl de AEX koers het wat rustiger aan doet na de eerste renteverlaging van de Amerikaanse centrale bank. Vandaag komt de Nederlandse beursindex binnen op 904,87 punten voor een minimale stijging van 0,14%.

AEX nestelt zich voorzichtig boven de 900 punten

Nu heeft de AEX er de afgelopen maand (en zeker in augustus) een stukje slechter voorgestaan. Langzaam maar zeker lijkt de Amsterdamse beursindex zich weer een beetje te herstellen van de ellende die we in augustus en begin september zagen.

Op 5 augustus kelderde de koers naar 840 punten, terwijl er medio-juli nog een AEX koers van ongeveer 950 punten op de borden stond. Dat was voorlopig dan ook de absolute all-time high van de AEX.

AEX koers over de afgelopen 3 maanden. Bron: Tradingview

Voor nu werpt de markt zijn blik vooral op Amerika en in iets mindere mate op China, waar ook wat begint te borrelen. In Amerika draait alles nu natuurlijk om de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank en het gezond blijven van de economie, terwijl de rente begint te dalen.

Woensdag verlaagde de Federal Reserve de rente met 0,50% en in november en december staan er opnieuw renteverlagingen op het programma. Blijft de Amerikaanse economie goed terwijl de rente zakt? Dan is dat in theorie bullish voor de AEX.

China en de AEX

Dan is het tijd voor een stukje China. Vandaag maakte de Chinese centrale bank namelijk bekend dat zij de kwakkelende economie opnieuw gaan stimuleren.

Ditmaal onder andere door de reserve-vereisten voor banken in China met 0,50% te verlagen. Hierdoor kunnen banken voor dezelfde hoeveelheid kapitaal die ze bezitten meer geld uitlenen. Dat moet in theorie een stimulans vormen voor de geplaagde Chinese economie.

Maar dat zorgt natuurlijk ook voor meer kapitaal in het financiële systeem, wat bullish is voor assets met een natuurlijke schaarste. Hoewel aandelen niet meteen bij investeerders opkomen als assets met een natuurlijk schaarste, bezitten ze die natuurlijk wel.

Een bedrijf geeft immers niet zomaar nieuwe aandelen uit. Wat dat betreft hebben aandelen ergens ook iets weg van een store of value. Veel investeerders stoppen bijvoorbeeld blind iedere maand voor een x-bedrag aan kapitaal in de AEX.

Je zou kunnen stellen dat ze de AEX op die manier als hun spaarpotje gebruiken. Zodoende functioneert de AEX niet alleen als een generator van dividend (bedrijfswinsten), maar ook als een opslagmiddel voor waarde.

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Start nu!




  • Vergunning DNB



  • Lage fees



  • Betrouwbaar

Het bericht AEX koers oogt stabiel boven de 900 punten verscheen eerst op Newsbit.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!