Caroline Ellison, voormalig CEO van Alameda Research, is veroordeeld tot 24 maanden gevangenisstraf vanwege haar rol in het schandaal rondom cryptobeurs FTX.

De straf werd op gisteren opgelegd door rechter Lewis Kaplan, ondanks dat Ellison de aanklagers had geholpen bij de zaak tegen Sam Bankman-Fried, haar ex-vriend en oprichter van FTX.

Banner Default 5 (Laatste nieuws)

Ellison krijgt 2 jaar celstraf voor FTX-instorting

Ellison, 29 jaar oud, had eerder schuld bekend voor zeven misdrijven, waaronder fraude en samenzwering. Deze aanklachten zouden haar een gevangenisstraf van maximaal 110 jaar kunnen opleveren.

Haar advocaten pleitten voor een lagere straf vanwege haar medewerking, maar rechter Kaplan benadrukte dat dit haar niet volledig vrijpleitte van de verantwoordelijkheid voor de enorme omvang van de fraude.

Haar getuigenis was cruciaal in de zaak tegen Bankman-Fried, die uiteindelijk veroordeeld werd tot 25 jaar cel. Bankman-Fried was de drijvende kracht achter wat door rechter Kaplan werd bestempeld als een van de grootste financiële fraudezaken in de Amerikaanse geschiedenis.

Hij zou ongeveer 10 miljard dollar van FTX-klanten, investeerders en kredietverstrekkers hebben misbruikt. Ellison speelde als CEO van Alameda Research een rol in het verbergen van de financiële problemen van het bedrijf en misleidde investeerders.

11 miljard dollar boete naast gevangenisstraf

Tijdens de rechtszaak verklaarde Ellison dat ze, in opdracht van Bankman-Fried, valse balansen had opgesteld om te verbergen hoe FTX klantengeld gebruikte voor leningen. Haar heldere getuigenis en het kunnen herinneren van belangrijke documenten speelden een sleutelrol in de zaak.

Naast haar gevangenisstraf moet Ellison ook een boete van 11 miljard dollar betalen, hoewel velen verwachten dat dit bedrag nooit geïnd zal worden. Ze moet zich op 7 november melden om haar straf uit te zitten, waarna een proeftijd van drie jaar voor haar klaarstaat.

The post 29-jarige Caroline Ellison krijgt 11 miljard dollar boete en gevangenisstraf vanwege FTX appeared first on BLOX | Nieuws.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!