In een belangrijke ontwikkeling heeft een Amerikaanse districtsrechter donderdag besloten dat de witwaszaak tegen Roman Storm, medeoprichter van Tornado Cash, gewoon zal doorgaan. Rechter Katherine Polk Failla, werkzaam bij het Southern District of New York, verwierp Storm’s verzoek om de zaak te seponeren.

Aanklacht tegen Tornado Cash

De rechtszaak draait om beschuldigingen van samenzwering om een niet-gelicentieerde geldtransmittor te exploiteren, het faciliteren van witwassen en het ontduiken van sancties. Tornado Cash, een populaire cryptomixer die wordt gebruikt om anoniem cryptotransacties uit te voeren, staat al langer onder vuur vanwege het vermeende gebruik door criminelen, waaronder de beruchte Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus Group.

Volgens rechter Failla beoordeelde de rechtbank in deze fase van de zaak enkel of de feiten die door de aanklagers naar voren werden gebracht, voldoende waren om de aanklacht te ondersteunen. De rechter oordeelde dat de aanklagers aannemelijk hebben gemaakt dat Storm mogelijk betrokken was bij de criminele activiteiten die met Tornado Cash werden gefaciliteerd.

Storm’s verdediging en reactie van de rechtbank

Roman Storm, die vorig jaar werd gearresteerd, stelde dat Tornado Cash niet voldoende controle had over de fondsen die door het platform werden verstuurd om als een geldtransmittor te worden beschouwd. Ook betoogde hij dat de aanklagers niet voldoende bewijs hadden geleverd dat hij bewust sancties ontweek. Rechter Failla was echter duidelijk in haar oordeel:

“In dit stadium van de zaak kan deze rechtbank het verhaal van meneer Storm dat hij enkel wordt vervolgd voor het schrijven van code, niet zomaar accepteren.”

Storm had documenten opgevraagd met betrekking tot de vervolging van Alexey Pertsev, een andere Tornado Cash-ontwikkelaar die in Nederland werd veroordeeld. Rechter Failla oordeelde echter dat Storm niet voldoende had aangetoond dat deze documenten zijn verdediging zouden helpen.

Implicaties voor ontwikkelaars en de cryptowereld

Hoewel sommige computercode door rechtbanken is erkend als beschermde meningsuiting, stelde rechter Failla dat de “functionele capaciteit” van code – zoals het faciliteren van witwassen – niet wordt beschermd door het Eerste Amendement. Ze zei hierover het volgende:

“Wanneer een programmeur code gebruikt om een ​​computer aan te sturen om verschillende functies uit te voeren, is die code geen beschermde meningsuiting.”

De zaak tegen Tornado Cash heeft echter wijdverspreide zorgen opgeroepen binnen de cryptogemeenschap, vooral met betrekking tot de vrijheid van meningsuiting. Critici vrezen dat de vervolging van ontwikkelaars voor het creëren van cryptoprojecten een gevaarlijk precedent kan scheppen. De recente uitspraak benadrukt dan ook dat het gebruik van software om illegale activiteiten te ondersteunen niet onder dezelfde bescherming valt als expressieve vormen van codering.

Het bericht Tornado Cash-oprichter ziet verzoek om rechtszaak te seponeren afgewezen worden verscheen eerst op CryptoBenelux.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!