Immunefi, een toonaangevend Web3-beveiligings- en bug bounty-platform, heeft onlangs gerapporteerd dat het aantal verliezen door hacks en fraude in de cryptomarkt in het derde kwartaal van 2024 significant zijn afgenomen. In totaal werden in Q3 verliezen ter waarde van $413 miljoen geregistreerd, wat een aanzienlijke daling vertegenwoordigt ten opzichte van eerdere kwartalen.

Crypto scams dalen met 40%

Volgens Immunefi is het verlies in Q3 dit jaar een sterke verbetering ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In het derde kwartaal van 2023 werden nog verliezen van $686 miljoen gemeld, wat een daling van 40% betekent. Het eerste kwartaal van 2024 toonde ook een verbetering met een daling van 23% in cryptoverliezen vergeleken met Q1 2023.

Ondanks dat er dit jaar al meer dan $1,3 miljard aan crypto is gestolen, tonen de cijfers van Immunefi een algehele daling van 4% vergeleken met 2023. Dit wijst op vooruitgang in het aanpakken van beveiligingskwetsbaarheden binnen de crypto-industrie.

Hoewel de verliezen dalen, blijft de cryptomarkt kwetsbaar voor cyberaanvallen. Dit benadrukt het belang van voortdurende waakzaamheid en strikte beveiligingsprotocollen, zowel voor platforms als voor gebruikers. Bovendien is het van cruciaal belang om investeerders en gebruikers te blijven informeren over veilige manieren om actief te zijn in de cryptomarkt.

WazirX en BingX leiden de grootste verliezen in Q3

Uit het onderzoek van Immunefi bleek dat hacks de grootste oorzaak van cryptoverliezen in Q3 bleven, goed voor 99,3% van de verliezen (ongeveer $409,9 miljoen over 31 incidenten). Fraude, oplichting en rug pulls vertegenwoordigden slechts 0,7% van de verliezen, met in totaal $3,1 miljoen in drie afzonderlijke incidenten.

Opvallend is dat de meeste verliezen afkomstig waren van slechts twee grote hacks. Samen vertegenwoordigden deze hacks 69,5% van de totale verliezen in Q3, oftewel $287 miljoen. De eerste grote aanval was een hack van $234,9 miljoen op het Indiase cryptoplatform WazirX in juli. Kort daarna werd $52 miljoen gestolen van de in Singapore gevestigde beurs BingX.

DeFi-hacks blijven stijgen

De DeFi-sector blijft een belangrijk doelwit voor cybercriminelen, met bijna $90 miljard aan waarde vastgezet in verschillende Web3-protocollen. Immunefi’s rapport liet zien dat 31 van de 34 hackincidenten in het derde kwartaal gericht waren op DeFi-platforms.

Hoewel de meeste aanvallen zich op DeFi richtten, leidden hacks op CeFi-platforms tot grotere financiële verliezen. CeFi was verantwoordelijk voor maar liefst 74,8% van de totale verliezen in Q3, wat neerkomt op $309 miljoen. Daarentegen hebben DeFi-aanvallen $104 miljoen gekost, oftewel 25,2%.

Tot slot geeft het artikel aan dat Ethereum- en BNB Chain-netwerken de belangrijkste doelwitten van cyberaanvallen waren in Q3, net als in het vorige kwartaal. Ethereum was het meest getroffen met 15 incidenten, goed voor 44,1% van de totale verliezen. BNB Chain volgde met 8 incidenten, goed voor 23,5% van de verliezen. Andere platforms zoals Base, Blast, Solana en Arbitrum werden ook getroffen, maar in mindere mate.

Het bericht Verliezen door crypto scams dalen flink in Q3 verscheen eerst op CryptoBenelux.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!