vitalik buterin

Vitalik Buterin maakt zich grote zorgen om Ethereum. Volgens hem realiseren mensen zich niet dat de blob count van Ethereum “oncomfortabel dichtbij” een plafond zit.

Wat is de blob count waar Buterin het over heeft?

Ethereum heeft met de introductie van blobs een belangrijke stap gezet in het vergroten van zijn schaalbaarheid en efficiëntie. Blobs, grote hoeveelheden data die buiten de blockchain zelf worden opgeslagen, spelen een cruciale rol in het verbeteren van de prestaties van het netwerk, vooral bij Layer 2 oplossingen zoals rollups.

Deze blobs stellen Ethereum in staat om meer gegevens te verwerken zonder de blockchain zelf te verzwaren, wat leidt tot snellere transacties en lagere kosten.

De blob count verwijst naar het maximale aantal blobs dat per Ethereum-block kan worden verwerkt. Momenteel is dit aantal beperkt tot 2-4 blobs per block, afhankelijk van de capaciteit en het netwerkverkeer. Dit plafond is ingesteld om ervoor te zorgen dat het netwerk stabiel blijft, maar het brengt ook beperkingen met zich mee.

Vitalik Buterin over de toenemende blob count. Bron: GitHub

Vitalik Buterin waarschuwt nu dus dat Ethereum het blob count plafond nadert. Met de toenemende populariteit van rollups en andere schaalbaarheidsoplossingen groeit de vraag naar blob-ruimte snel. Zodra dit plafond wordt bereikt, kunnen er knelpunten ontstaan, wat kan leiden tot hogere kosten en tragere transacties.

Blobs zijn inmiddels een essentieel onderdeel van Ethereum’s infrastructuur geworden, en hoewel ze een grote stap voorwaarts zijn in het vergroten van de schaalbaarheid, brengen ze ook weer nieuwe uitdagingen met zich mee.

Essentieel voor de toekomst van Ethereum

Vitalik Buterin is van mening dat layer-2 netwerken essentieel zijn voor het opschalen van Ethereum, maar hij benadrukt ook dat ze wel decentraal moeten zijn. Aan een layer-2 netwerk dat compleet gecentraliseerd is hebben we natuurlijk niets.

Dan kunnen we net zo goed meteen voor een gecentraliseerde oplossing kiezen. Dat is dan ook de grote uitdaging waar Ethereum voor staat. Wat is decentraal genoeg en hoe kan de blockchain die staat bereiken?

Voor Vitalik Buterin is de tijd van spelen en proberen nu echt voorbij. Het is volgens hem hoog tijd voor Ethereum om de volgende stappen in zijn ontwikkeling te zetten. Dat wil zeggen dat hij layer-2 oplossingen die niet decentraal genoeg zijn gaat negeren.

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Start nu!




  • Vergunning DNB



  • Lage fees



  • Betrouwbaar

Het bericht Vitalik Buterin ziet groot probleem voor Ethereum verscheen eerst op Newsbit.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!