Goud, gold

De goudprijs heeft een nieuwe recordhoogte bereikt, mede dankzij de groeiende interesse vanuit Rusland en China, die hun afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar willen verminderen. Dit blijkt uit een recent rapport van de Bank van Frankrijk.

Volgens het rapport heeft de “dedollarisatie”, waarbij centrale banken afstand doen van activa die in Amerikaanse dollars zijn uitgedrukt, de vraag naar goud aanzienlijk vergroot.

Ondanks wereldwijde uitstroom uit goud exchange traded funds (ETF’s), blijft de prijs van het edelmetaal stijgen. Deze maand bereikte goud een all-time high (ATH) van $86.362, wat een stijging van 66% betekent sinds het laagste punt in 2022.

Verschuiving bij centrale banken

Volgens gegevens van het World Gold Council (WGC) is de vraag naar goud, vooral vanuit Rusland en China, in de afgelopen twee jaar verdubbeld. Daarnaast is het aandeel van de Amerikaanse dollar in de wereldwijde centrale bankreserves gedaald naar 59%, het laagste niveau in 25 jaar.

Particuliere beleggers

Naast centrale banken spelen ook particuliere beleggers uit China en India een belangrijke rol in de stijgende goudprijs. Sinds begin 2024 hebben Chinese en Indiase huishoudens hun investeringen in goud aanzienlijk verhoogd, gestimuleerd door dalende aandelenmarkten in China en een toename van de spaarcapaciteit in India.

Wanneer volgt Bitcoin?

De Bitcoin (BTC) koers profiteert momenteel ook van de renteverlagingen door de Amerikaanse Federal Reserve (Fed), maar een nieuw prijsrecord blijft voorlopig uit. Handelslegende Peter Brandt voorspelt echter dat Bitcoin de komende maanden weleens met 400% kan stijgen ten opzichte van goud.

Ook andere analisten, zoals Markus Thielen van 10x Research, voorzien een sterke stijging in het laatste kwartaal van dit jaar. Thielen benadrukt dat Bitcoin historisch gezien juist in deze periode uitbraken kent, en hij voorspelt zelfs een nieuwe recordhoogte voor het einde van 2024. Dit wekt veel optimisme onder beleggers voor de komende maanden.

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Start nu!




  • Vergunning DNB



  • Lage fees



  • Betrouwbaar

Het bericht Goudprijs bereikt recordhoogte door toenemende vraag vanuit Rusland en China verscheen eerst op Newsbit.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!