Blockchain Network

De oorspronkelijke waarden van de “cypherpunk”-beweging, die de basis vormden voor de eerste smart contract-platforms, zullen de komende 10 jaar naar verwachting grotendeels verdwijnen. Dit komt door de toenemende institutionele acceptatie van blockchain, die platforms dwingt om te optimaliseren voor snelheid en wettelijke naleving. Dit stelt Jesse Walden, managing partner van Variant Fund.

Waarden waardoor smart-platforms door worden aangestuurd veranderen

In een blogpost van 30 september beschrijft Walden hoe de eerste 10 jaar van blockchain-ontwikkeling werden geleid door de cypherpunk-idealen van Bitcoin, zoals censuurbestendigheid, open-source, toestemmingsloosheid en het streven naar een eerlijk, democratisch internet op een gedeelde wereldcomputer.

Walden merkt op dat hedendaagse smart contract-platforms echter steeds meer worden aangestuurd door waarden als prestaties, kosten, winstgevendheid en naleving van wetgeving. De idealen van decentrale controle en vrijheid van toestemming raken hierdoor op de achtergrond.

Populaire toepassingen zoals stablecoins, de tokenisering van reële activa (RWA) en gedecentraliseerde fysieke infrastructuurnetwerken (DePIN) hoeven volgens Walden niet langer volledig gedecentraliseerd of toestemmingsloos te zijn. Ze gebruiken de decentralisatie van de onderliggende blockchain vooral voor openheid, interoperabiliteit en afwikkeling.

Ontstaan van de cyberpunkbeweging

De cypherpunkbeweging ontstond in de jaren ’80 als reactie op toenemende zorgen over overheidstoezicht en censuur. Satoshi Nakamoto, de anonieme oprichter van Bitcoin, wordt door velen beschouwd als een cypherpunk of iemand die sterk beïnvloed was door die waarden, vanwege het censuurbestendige en toestemmingsloze ontwerp van het Bitcoin-netwerk.

Alhoewel Walden aangeeft dat dit niet het einde is van cypherpunk-blockchains, ziet hij het wel als “het einde van het begin.” De commercialisering van crypto brengt volgens hem onvermijdelijke compromissen met zich mee, zoals het inboeten op strikte decentralisatie om cryptowallets en apps sneller beschikbaar te maken voor gebruikers.

Commercialisering van crypto heeft niet alleen negatieve gevolgen

Walden trekt een parallel met de muziekwereld, waar mainstreammuziek soms als minder authentiek wordt gezien, maar wel een groot publiek bereikt. Hij prijst artiesten die een balans weten te vinden tussen hun principes en commerciële aantrekkingskracht. “Deze mix van vastberadenheid en pragmatisme zorgt voor de grootste impact,” stelt Walden.

Hij concludeert dat de commercialisering van crypto niet alleen negatieve gevolgen heeft: “Als je het gevoel hebt dat de oorspronkelijke crypto-waarden verwateren door de mainstreammarkt, begrijp ik dat. Maar zie het in een ander licht. De commercialisering betekent waarschijnlijk dat de echte kansen nu pas beginnen.”

Het bericht Cypherpunk-waarden verdwijnen door opkomst van institutionele blockchain-acceptatie verscheen eerst op Newsbit.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!