FTT, FTX

De laatste tijd circuleren er volop geruchten over de terugbetalingen van de failliete cryptobeurs FTX. Er werd zelfs veel gesuggereerd dat vandaag het moment zou zijn waarop FTX zou beginnen met het uitkeren van meer dan $16 miljard aan schuldeisers, wat gezien wordt als een potentiële boost voor de cryptomarkt.

Echter, dit blijkt simpelweg niet te kloppen. Maar de echte vraag is: wanneer kunnen de getroffen partijen hun geld verwachten?

Wanneer krijgen FTX-crediteuren (een deel van) hun geld?

Hoewel er alweer bijna twee jaar overheen zijn gegaan sinds het FTX-drama, zal het bij velen nog vers in het geheugen liggen. FTX, een van de grootste cryptobeurzen ter wereld, stortte in november 2022 in door gesjoemel met de klanttegoeden. 

Miljoenen gebruikers van over de hele wereld zagen hun crypto in rook opgaan. FTX heeft echter voor miljarden dollars aan activa terug weten te vorderen, die nog verdeeld moeten worden aan alle gedupeerden.

Er ligt al geruime tijd een terugbetalingsplan op tafel, maar deze wacht nog altijd op definitieve goedkeuring van de rechtbank. De afgelopen weken zijn er veel berichten rondgegaan op socialmedia dat vandaag de eerste terugbetalingen verricht zouden worden, maar pas op 7 oktober staat de volgende hoorzitting gepland waarop het herstructureringsplan bevestigd kan worden.

Als er groen licht wordt gegeven, zouden schuldeisers met claims van minder dan $50.000 eind 2024 kunnen beginnen met het ontvangen van uitkeringen. Degenen met grotere claims ontvangen mogelijk pas uitkeringen in het eerste of tweede kwartaal van 2025.

Terugbetalingen in crypto of contanten?

De klanten met vorderingen onder de $50.000 – wat overeenkomt met 98% van alle klanten – zullen volgens het voorstel 118% terugkrijgen in contanten. Dit klinkt wellicht te mooi om waar te zijn, maar het bedrag wordt berekend op basis van de waarde van hun crypto op het moment van het faillissement. Aangezien de cryptomarkt toen op een dieptepunt stond, zal de teruggeven waarde veel lager uitvallen dan wat schuldeisers anders zouden hebben gehad.

Veel schuldeisers willen liever uitbetaald worden in crypto, omdat dit de belastingdruk zou verminderen. Er zijn dan ook bezwaren ingediend tegen het huidige plan, onder leiding van advocaat Sunil Kavuri die zich inzet voor de belangen van FTX-klanten.

Voor crypto-investeerders kunnen de terugbetalingen in ieder geval niet snel genoeg komen. Hoogstwaarschijnlijk zal een groot deel namelijk opnieuw geïnvesteerd worden in crypto-activa. Ook de gedupeerde FTX-klanten willen natuurlijk het liefst zo snel mogelijk dit hoofdstuk afsluiten.

Met de terugbetalingen in zicht, steeg de koers van de FTX token (FTT) gisteren met maar liefst 67% in één uur tijd. Er is echter geen logische verklaring voor deze koersexplosie. FTX zal namelijk hoe dan ook geen doorstart maken.

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Start nu!




  • Vergunning DNB



  • Lage fees



  • Betrouwbaar

Het bericht Slecht crypto nieuws: FTX gaat (nog) geen miljarden terugbetalen verscheen eerst op Newsbit.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!