Uit een nieuwe peiling blijkt dat steeds meer Amerikaanse kiezers waarde hechten aan de kennis van presidentskandidaten over cryptocurrency. Maar liefst 56% van de ondervraagden geeft aan eerder een kandidaat te steunen die goed op de hoogte is van digitale valuta zoals Bitcoin (BTC). Dit markeert een opvallende verschuiving in het politieke landschap, waarin crypto steeds meer centraal komt te staan.

De peiling, uitgevoerd door Harris Poll in opdracht van Grayscale, vroeg meer dan 1.800 waarschijnlijke kiezers naar hun standpunten. Uit de resultaten blijkt dat 40% van de kiezers nu actief let op de cryptoposities van kandidaten, een stijging ten opzichte van 34% in december 2023.

Een opmerkelijk punt in het rapport is dat de kwestie van cryptocurrency niet strikt langs partijlijnen verloopt. Hoewel 45% van de cryptobezitters de Democratische Partij gunstiger gezind is, geeft 42% de voorkeur aan de Republikeinse Partij. Dit wijst erop dat crypto een niet-partijgebonden onderwerp is, dat zowel links als rechts aanspreekt.

De interesse in crypto onder kiezers neemt ook toe, mede door de recente introductie van Bitcoin- en Ethereum-ETF’s in de Verenigde Staten. Bijna een derde (30%) van de kiezers gaf aan dat deze producten hun interesse in crypto-investeringen hebben vergroot. Bovendien verwacht bijna de helft (46%) van de ondervraagden in de toekomst cryptocurrency op te nemen in hun investeringsportefeuille, een stijging ten opzichte van 40% in 2023.

Sterke groei onder diverse kiezersgroepen

De peiling laat ook zien dat cryptocurrency steeds populairder wordt onder minderheidsgroepen. Hispanische (63%) en zwarte kiezers (68%) tonen een aanzienlijk hogere interesse in Bitcoin dan witte kiezers (35%). Dit kan een belangrijke rol spelen bij de aankomende presidentsverkiezingen, aangezien kandidaten hun standpunten over crypto kunnen gebruiken om deze kiezersgroepen aan te spreken.

Coinbase onderzoekt cryptokiezers

Een andere peiling, uitgevoerd door Morning Consult in opdracht van Coinbase, bevestigt dat de cryptogemeenschap politiek diverser is dan vaak wordt aangenomen. Volgens dit onderzoek, gepubliceerd op 30 september, zijn cryptokiezers gelijk verdeeld in de presidentsrace van 2024: 47% steunt de Democratische kandidaat Kamala Harris en 47% de Republikeinse kandidaat Donald Trump.

Dit wijst erop dat de cryptogemeenschap niet zo sterk naar de Republikeinse of Libertarische kant neigt als vaak wordt gedacht. Ondanks de zichtbare steun voor Trump op crypto-evenementen, toont het onderzoek een meer evenwichtige verdeling tussen de twee grote partijen.

De cryptostem als beslissende factor

Coinbase benadrukt dat cryptokiezers een belangrijke groep vormen in de komende verkiezingen, vooral in cruciale swing states. Naar schatting wonen er 6,5 miljoen cryptobezitters in zeven belangrijke staten, wat de potentiële invloed van deze groep aanzienlijk maakt. Deze kiezers kunnen een beslissende rol spelen, aangezien hun aantal het stemverschil tijdens de verkiezingen van 2020 in deze staten meer dan zestien keer overtreft.

Zowel Trump als Harris lijken zich bewust van het belang van de cryptostem. Trump heeft zijn aanvankelijke kritiek op Bitcoin afgezwakt, terwijl Harris de nadruk legt op het leiderschap van de VS in blockchain-technologie en andere opkomende innovaties. Het is duidelijk dat de cryptomarkt niet alleen de financiële wereld verandert, maar ook de politieke arena.

Het bericht Cryptomarkt speelt sleutelrol in de Amerikaanse verkiezingen verscheen eerst op CryptoBenelux.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!