Bitwise, een toonaangevende aanbieder van exchange-traded funds (ETF’s) voor Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH), heeft in de staat Delaware een aanvraag ingediend voor een XRP ETF. Dit is de eerste stap in wat mogelijk kan leiden tot een landelijke XRP ETF, terwijl het bedrijf zijn crypto-aanbod verder wil uitbreiden.

De volgende stap voor de Bitwise XRP Trust zou waarschijnlijk een officiële registratieaanvraag bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) zijn. Echter, gezien de geschiedenis van eerdere aanvragen voor crypto-ETF’s, zou Bitwise een langdurig regelgevingsproces kunnen ingaan, waarbij SEC-personeel feedback zal geven en er mogelijk sprake is van een voorgestelde regelwijziging.

Uitdagingen voor crypto ETF’s en SEC’s strenge toezicht

Bitwise staat niet alleen in deze poging. Vorige maand lanceerde mede-crypto ETF-uitgever Grayscale ook een XRP-fonds voor geaccrediteerde beleggers, wat aantoont dat de vraag naar digitale activa in een ETF-vorm toeneemt. Toch blijft de afkeer van de SEC voor cryptocurrencies, behalve Bitcoin en Ethereum, een groot struikelblok voor de lancering van dergelijke producten.

SEC-voorzitter Gary Gensler heeft herhaaldelijk verklaard dat de meeste cryptovaluta’s als effecten worden beschouwd en dat uitgevers zich moeten registreren bij de toezichthouder. De SEC heeft eerder verschillende cryptobedrijven aangeklaagd, waaronder Ripple Labs, het bedrijf achter XRP, wegens vermeende schendingen van de effectenwetgeving.

Impact van de SEC-rechtszaak op XRP ETF

Ripple behaalde onlangs een gedeeltelijke overwinning tegen de SEC, hoewel het bedrijf werd veroordeeld tot het betalen van $125 miljoen aan boetes. De rechtbank oordeelde dat institutionele verkopen van XRP een schending vormden van de federale effectenwetgeving. Het wordt echter verwacht dat de Amerikaanse toezichthouder nog in beroep gaat op deze uitspraak. Het is dan ook maar de vraag of Ripple Labs in een hoger beroep ook aan het langste eind zal trekken.

Ripple-CEO Brad Garlinghouse voorspelde eerder echter dat meer crypto ETF’s onvermijdelijk zijn, gezien het succes van Bitcoin-producten. Tijdens het Consensus 2024-evenement in mei hintte hij zelfs op de komst van een XRP ETF binnen enkele maanden. Ripple heeft daarnaast plannen voor een stablecoin (RLUSD) die zowel op het eigen grootboek als op de Ethereum-blockchain zal draaien, wat verdere groei binnen het crypto-ecosysteem zou kunnen stimuleren.

Het bericht Vermogensbeheerder Bitwise dient aanvraag in voor XRP ETF in Delaware verscheen eerst op CryptoBenelux.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!