Volgens lokale media zijn tienduizenden Indiërs gevangen als cyber-slaven in Zuidoost-Azië, waar ze gedwongen worden deel te nemen aan online oplichtingspraktijken, zoals crypto-fraude, phishing, en de zogeheten ‘pig butchering’-scams. Deze fraude richt zich vaak op slachtoffers in India zelf.

Soms worden de slachtoffers ook gedwongen zich voor te doen als politieagenten om via oplichtingspraktijken, zoals drugs-in-pakket-zwendel, geld af te persen van nietsvermoedende Indiërs. Het rapport vermeldt dat naar schatting 45% van de cyberaanvallen op Indiërs afkomstig is uit Zuidoost-Azië.

Jonge Indiërs worden gelokt door valse vacatures met goedbetaalde banen in IT of data-entry. Bij aankomst in landen zoals Cambodja, Laos en Myanmar worden hun paspoorten afgenomen en worden ze naar bewaakte locaties gebracht, waar ze onder erbarmelijke omstandigheden moeten werken. Een rapport uit maart stelde dat Indiërs tussen oktober 2023 en maart 2024 minstens INR 500 crore (ongeveer $60 miljoen) hebben verloren aan deze operaties.

Vanwege de ernst van de situatie heeft de Indiase regering samenwerkingsverbanden opgezet met internationale organisaties, NGO’s en lokale overheden in Zuidoost-Azië om de slachtoffers te redden en de netwerken achter de cyber-slavernij te ontmantelen.

Op 14 augustus 2023 werden Indiase jongeren gered uit fraudecentra in de provincie Bokeo in Laos. De Indiase ambassade waarschuwde toen dat werken op basis van een ‘Visa on Arrival’ illegaal is en drong er bij burgers op aan om vacatures grondig te controleren voordat ze een aanbod accepteren in Laos.

Desondanks tonen overheidsgegevens aan dat bijna 30.000 Indiërs, die tussen januari 2022 en mei 2024 naar Zuidoost-Azië reisden, waaronder Cambodja, Thailand, Myanmar en Vietnam, nog niet zijn teruggekeerd.

Naast andere initiatieven heeft de Indiase regering een interministerieel panel opgezet, bestaande uit vertegenwoordigers van verschillende overheidsinstanties, om de cyber-slavernijnetwerken aan te pakken en ervoor te zorgen dat de slachtoffers veilig terugkeren.

Ondertussen hebben telecombedrijven in India de opdracht gekregen om internationale gespoofde oproepen te blokkeren, verdachte roamingactiviteiten in Zuidoost-Azië in de gaten te houden, en miljoenen verdachte simkaarten die bij de oplichtingen betrokken zijn, af te sluiten.

Uit eerdere onderzoeken blijkt dat deze crypto-fraudenetwerken vaak verder gaan dan financiële oplichting en verbonden zijn met wereldwijde netwerken voor mensenhandel en uitbuiting.

In 2023 ontdekte Bloomberg-journalist Zeke Faux wat aanvankelijk leek op een oplichterij met de stablecoin Tether, maar uiteindelijk leidde tot de ontdekking van een grote mensenhandeloperatie in Cambodja, gerund door Chinese criminele netwerken. Slachtoffers werden gevangen gehouden in kampen zoals “Chinatown” in Sihanoukville, waar ze onderworpen werden aan wrede omstandigheden, mishandeling en gedwongen drugsgebruik om ze onder controle te houden.

De ernst van deze zaken trok de aandacht van internationale autoriteiten, waaronder het Amerikaanse Ministerie van Financiën, dat onlangs sancties oplegde aan een Cambodjaanse senator die betrokken was bij deze cyber-oplichtingsnetwerken. De sancties richtten zich niet alleen op de senator, maar ook op zijn conglomeraat en aanverwante bedrijven, die allemaal betrokken waren bij de uitbuiting van slachtoffers voor crypto-fraude.

Het bericht Tienduizenden Indiërs vastgehouden in crypto-fraude netwerken verscheen eerst op CryptoBenelux.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!