Privacycoin Monero (XMR) is in de afgelopen 24 uur flink in waarde gedaald, met een daling van bijna 6,8%. Dit gebeurde nadat de Amerikaanse cryptobeurs Kraken aankondigde Monero uit het assortiment te halen voor klanten in Europa.

Banner Default 5 (Laatste nieuws)

Onder druk van regelgeving

Kraken, een van de oudste cryptobeurzen ter wereld, liet weten dat de beslissing te maken heeft met veranderde regelgeving in de Europese Economische Ruimte. Vanaf 31 oktober kunnen gebruikers in onze regio niet meer handelen in XMR op Kraken.

Alle openstaande orders worden automatisch gesloten. Klanten hebben nog tot 31 december de tijd om hun Monero op te nemen. Na deze datum worden overgebleven Monero-balansen automatisch omgezet in Bitcoin tegen de dan geldende koers.

Kraken benadrukt dat deze beslissing niet zomaar is genomen. ‘We hadden geen andere keuze dan Monero te delisten vanwege nieuwe regelgeving in Europa,’ aldus de beurs in een verklaring.

Privacycoins onder druk

De delisting van Monero door Kraken komt niet uit de lucht vallen. Eerder dit jaar kondigde Binance, een andere grote cryptobeurs, al aan dat het Monero van de markt zou halen. Steeds meer privacycoins, zoals Monero, Zcash (ZEC) en Horizen (ZEN), komen onder druk te staan door toenemende regelgevingsmaatregelen.

Het gebruik van privacycoins is controversieel, omdat deze cryptomunten volledige anonimiteit garanderen. Bij reguliere cryptocurrency’s, zoals Bitcoin, zijn transacties weliswaar openbaar, maar met privacycoins zoals Monero zijn de details van transacties onzichtbaar voor derden.

Dit maakt het moeilijker voor overheden om toezicht te houden op deze transacties, wat deels de reden is voor de toenemende druk op deze munten.

Tornado Cash en de strijd om privacy

Een vergelijkbaar voorbeeld van hoe privacy en crypto botsen met regelgeving, is de zaak rond Tornado Cash, een zogenaamde ‘mixer’. In tegenstelling tot privacycoins, zorgt een mixer ervoor dat transacties van bijvoorbeeld Bitcoin worden geanonimiseerd door verschillende transacties door elkaar te gooien. Tornado Cash, dat draait op Ethereum, heeft ondanks zware sancties toch miljarden aan waarde verwerkt.

De ontwikkelaars van Tornado Cash kwamen echter in de problemen, met als gevolg dat een van hen, Alexey Pertsev, in Nederland is veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar wegens witwaspraktijken. Dit roept de vraag op of ontwikkelaars van privacytools verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor misbruik van hun technologie.

The post Monero (XMR) daalt 6,8% na delisting van cryptobeurs Kraken appeared first on BLOX | Nieuws.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!