monero xmr

De crypto-exchange Kraken heeft aangekondigd dat het per 31 oktober 2024 zal stoppen met de ondersteuning van Monero (XMR) in landen binnen de Europese Economische Ruimte (EEA). Dit besluit betreft handelsparen met de Amerikaanse dollar, euro, Bitcoin (BTC) en Tether (USDT).

Onder de EEA vallen alle landen van de Europese Unie (EU) en drie landen van de Europese Vrijhandelsassociatie (EFTA): Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. In deze regio’s moet Kraken voldoen aan nieuwe regelgeving en nalevingsverplichtingen.

Europese wetgeving verbiedt het gebruik van privacytokens zoals Monero, omdat cryptodienstverleners geen anonieme accounts meer mogen aanbieden. Monero, dat bekendstaat om zijn focus op privacy, wordt hierdoor rechtstreeks getroffen.

Hoewel de handel en stortingen worden stopgezet, hebben gebruikers tot en met 31 december 2024 de tijd om hun XMR-tokens van de exchange te halen. Gebruikers die hun tokens niet tijdig opnemen, zullen hun Monero-tokens automatisch omgezet zien worden in Bitcoin.

Internationale maatregelen

Deze stap van Kraken komt niet als een verrassing, aangezien de exchange eerder al de ondersteuning van Monero in landen zoals Ierland, België en het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft beëindigd. Wereldwijd nemen steeds meer landen soortgelijke maatregelen. Zo hebben Japan, Zuid-Korea en Australië privacytokens al verboden, en in Dubai werden in 2023 alle activiteiten met privacygerichte munten aan banden gelegd.

Invloed op de Monero koers

De aankondiging had ook een directe impact op de koers van Monero. Een dag na de bekendmaking daalde de prijs van XMR met meer dan 9,5%, van $154 naar net onder de $140. Naast de delisting heeft de Monero koers ook te lijden onder de bredere negatieve trend in de cryptomarkt, waarbij vrijwel alle coins de afgelopen dagen in het rood stonden.

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Start nu!




  • Vergunning DNB



  • Lage fees



  • Betrouwbaar

Het bericht Kraken stopt met ondersteuning van Monero (XMR) in Europa verscheen eerst op Newsbit.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!