crash

De AEX koers kent vandaag lichtrode cijfers vanwege een relatief sterke Amerikaanse dollar. Sinds de stevige renteverlaging van de Amerikaanse centrale bank van 18 september zat de dollar in de problemen, maar sterke data vanuit de arbeidsmarkt brengt daar nu verandering in.

Problemen voor de AEX?

Op de korte termijn lijkt de positieve data vanuit de Amerikaanse arbeidsmarkt bearish voor de AEX. Deze data zorgt er namelijk voor dat de markt zijn verwachtingen voor het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank wat moet terugschroeven.

Waar men eerder nog rekende op een renteverlaging van 0,50% in november, lijkt de markt nu in te zetten op een iets kleinere renteverlaging van 0,25%.

Daarmee zal de Amerikaanse dollar wat minder verzwakken en zien we nu dus een herstel plaatsvinden bij de wereldreservemunt.

Conclusie? Na de eerste renteverlagingen van 18 september liep de markt iets te hard van stapel. Nu blijkt dat we toch iets meer geduld moeten hebben met de renteverlagingen en dat is helemaal niet erg, want door de sterke data voor de Amerikaanse economie lijkt een recessie voorlopig afgewend.

Een verhaal met twee gezichten

Het is dus even een verhaal met twee gezichten voor de AEX. Op de korte termijn is het even slikken en zien we de Amerikaanse dollar opleven, wat ten koste gaat van de rest van de markt.

Terwijl dit aan de andere kant betekent dat we mogelijk een zachte landing krijgen en dat is het enige scenario waarin de bullrun een goede kans heeft om een vervolg te krijgen.

Een bullrun en een harde landing is in ieder geval een combinatie die onwaarschijnlijk is. De enige manier waarop dat zou kunnen is als we in een scenario van hyperinflatie komen, omdat mensen totaal het vertrouwen in de Amerikaanse dollar zouden verliezen.

De kans op dergelijke scenarios is echter minimaal klein. Waarom? Omdat er simpelweg geen alternatief is voor de Amerikaanse dollar op dit moment.

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Start nu!




  • Vergunning DNB



  • Lage fees



  • Betrouwbaar

Het bericht AEX koers duikt omlaag door sterke Amerikaanse dollar verscheen eerst op Newsbit.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!