Banken in Noord-Amerika, Europa en Azië maken zich klaar om deel te nemen aan een serie proeven met digitale activa, georganiseerd door de Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT). Dit initiatief markeert een belangrijke stap in de verdere integratie van digitale valuta’s in het traditionele financiële systeem.

Op 3 oktober kondigde SWIFT aan dat het vanaf 2025 zal beginnen met testen op hun netwerk, waarbij transacties worden uitgevoerd met meerdere digitale valuta’s en activa. Deze proeven zullen zich richten op het verkennen van manieren waarop SWIFT financiële instellingen kan voorzien van een gestroomlijnde toegang tot verschillende soorten digitale activa en valuta’s, waardoor er meer eenheid komt in de momenteel gefragmenteerde markt van digitale activa.

De proeven zullen beginnen met toepassingen zoals betalingen, valutahandel, effecten en handelsgerelateerde transacties. Het doel is om zogenaamde multi-ledger transacties mogelijk te maken, waaronder levering-tegen-betaling (delivery-versus-payment) en betaling-tegen-betaling (payment-versus-payment). Dit zou een belangrijke verbetering kunnen zijn voor banken en financiële instellingen die steeds vaker met digitale activa werken.

SWIFT erkende in zijn aankondiging dat de digitale activamarkt sterk gefragmenteerd is door de snelle groei van verschillende platforms en technologieën die niet met elkaar verbonden zijn. Deze fragmentatie creëert volgens SWIFT grote uitdagingen voor de wereldwijde acceptatie van digitale valuta’s en maakt het landschap onnodig complex. Het verwijst naar deze situatie als een “netwerk van digitale eilanden” waarin het moeilijk is om digitale activa en traditionele valuta’s op een geïntegreerde manier te beheren.

SWIFT wil deze kloof overbruggen door gebruik te maken van zijn unieke positie als wereldwijd financieel netwerk om de verschillende systemen met elkaar te verbinden en tegelijkertijd bestaande fiat-valuta’s te blijven ondersteunen. Dit zou betekenen dat banken en financiële instellingen naadloos transacties kunnen uitvoeren met zowel digitale als traditionele valuta’s.

Hoewel SWIFT nog geen details heeft gegeven over welke digitale activa zullen worden getest, zijn de verwachtingen hoog.

Het bericht Banken doen mee aan SWIFT-proeven met digitale activa in 2025 verscheen eerst op CryptoBenelux.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!