Alexander Babakov, vicevoorzitter van de Russische Staatsdoema, heeft het idee geopperd om een verenigde BRICS-beurs te creëren die gebruikmaakt van blockchain-technologie en virtuele valuta voor interblok-afwikkelingen. Dit voorstel zou een belangrijke stap zijn richting economische onafhankelijkheid van het BRICS-blok en zou het gebruik van externe betalingsnetwerken kunnen omzeilen.

Blockchain en virtuele valuta voor BRICS-afwikkelingen

In een recente verklaring aan Ria Novosti benadrukte Babakov de potentiële voordelen van een verenigde BRICS-beurs voor de lidstaten van de organisatie, die bestaat uit Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika. Het platform zou het mogelijk maken om handel te drijven in producten en grondstoffen zonder afhankelijk te zijn van valuta’s uit “vijandige” landen, zoals de Amerikaanse dollar. Babakov suggereerde dat de beurs lidstaten in staat zou stellen om betalingen te doen in hun nationale valuta en zelfs de ontwikkeling van een eigen afwikkelingsmechanisme op basis van blockchain en een enkele virtuele valuta zou kunnen bevorderen.

“Zo’n beurs zal de financiële soevereiniteit van onze landen versterken,” aldus Babakov. Dit zou een significante stap zijn in de richting van economische onafhankelijkheid voor de BRICS-landen, vooral gezien de groeiende spanningen met het Westen.

BRICS blijft uitbreiden

Hoewel gesprekken over een gezamenlijke BRICS-valuta vorig jaar op gang kwamen, heeft de organisatie ervoor gekozen om over te stappen op afwikkelingen in nationale valuta. Dit heeft al positieve resultaten opgeleverd, waarbij betalingen in nationale valuta de transacties in Amerikaanse dollars hebben overtroffen. De voorgestelde beurs zou deze trend verder kunnen versterken en het gebruik van de Amerikaanse dollar in internationale transacties binnen het BRICS-blok verminderen.

Het BRICS-blok, dat onlangs is uitgebreid met landen als Egypte, Ethiopië, Iran, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), vertegenwoordigt een kwart van de wereldwijde handel en meer dan een derde van het mondiale bruto binnenlands product (bbp). Dit benadrukt het potentieel van de voorgestelde beurs om een aanzienlijk deel van de wereldhandel te beïnvloeden en mogelijk de dominantie van de Amerikaanse dollar in internationale transacties te ondermijnen.

President Vladimir Poetin heeft eerder aangekondigd dat BRICS al bezig is met de ontwikkeling van een onafhankelijk betalingssysteem dat efficiënte en onafhankelijke buitenlandse handel moet faciliteren. Dit systeem zou mogelijk een integraal onderdeel kunnen vormen van de nieuw voorgestelde BRICS-beurs.

Het bericht Russische Staatsdoema stelt BRICS-beurs voor met blockchain en virtuele valuta verscheen eerst op CryptoBenelux.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!