Visa is een samenwerking aangegaan met BBVA om een nieuw platform voor getokeniseerde activa te lanceren, gericht op het verbinden van traditionele banken met de snelgroeiende markt voor crypto en stablecoins.

Met dit nieuwe platform, VTAP, zet Visa zijn eerste stappen in de markt voor real-world assets (RWA). VTAP is ontwikkeld in samenwerking met de Spaanse bank BBVA en heeft als doel banken te ondersteunen bij het uitgeven van tokens die worden gedekt door fysieke activa en tegelijkertijd verbindingen te leggen met de crypto-wereld. Dit onderstreept Visa’s ambitie om traditionele financiële systemen te koppelen aan blockchain-technologie.

VTAP bevindt zich momenteel in een vroege testfase en zal financiële instellingen verbinden met de crypto-markt door middel van stablecoins, een belangrijke component van deze opkomende sector. De bredere lancering staat gepland voor begin 2025, na de proefperiode met BBVA. Visa kondigde het platform op donderdag aan als onderdeel van zijn strategie om fiat-valuta’s te koppelen aan blockchains, met een focus op de groeiende RWA-markt.

De samenwerking tussen Visa en BBVA begon eind september met een “sandbox”-proef, waarin BBVA een sleutelrol speelt in de gefaseerde lancering van VTAP. Francisco Maroto, hoofd Blockchain en Digitale Activa bij BBVA, benadrukte dat deze samenwerking de banksector ingrijpend zou kunnen veranderen en nieuwe financiële diensten mogelijk zou maken.

Hoewel Visa VTAP positioneert als een brug tussen traditionele financiën en de crypto-wereld, richt het zich vooral op het benutten van de kansen in de RWA-markt. Stablecoins spelen daarbij een centrale rol. In een interview met Fortune vertelde Maroto dat de samenwerking met Visa draait om een nieuw stablecoin-project voor digitale betalingen. Hij voegde eraan toe dat Visa profiteert van BBVA’s sterke positie in Europa, waar recente EU-wetgeving stablecoin-adoptie ondersteunt.

Visa’s strategie voor RWAs draait niet alleen om het verbinden van traditionele banken met crypto, maar ook om een stevige positie in dit groeiende segment te verwerven. Het bedrijf heeft al geëxperimenteerd met tokenisering in verschillende regio’s en ziet VTAP als een sleutelproject om invloed in de sector uit te breiden. Naarmate meer banken zich bij het platform aansluiten, kan Visa’s positie aanzienlijk versterkt worden.

De toekomst van VTAP is nog onzeker, omdat het zich in een vroeg stadium van ontwikkeling bevindt. Het succes van het platform zal grotendeels afhangen van hoe goed de pilot met BBVA verloopt. Als VTAP succesvol blijkt, zou het een waardevol hulpmiddel kunnen worden voor traditionele financiële instellingen die de overstap naar crypto willen maken.

Het bericht Visa lanceert nieuw crypto-platform met BBVA verscheen eerst op CryptoBenelux.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!