Satoshi nakamoto

Wie is Satoshi Nakamoto, de mysterieuze bedenker van Bitcoin (BTC)? Dit is een vraag die mogelijk nooit beantwoord zal worden. Of toch wel? Een aanstaande documentaire op HBO, “Money Electric: The Bitcoin Mystery”, trekt momenteel veel aandacht.

De film belooft nieuwe inzichten te bieden in dit existentiële cryptovraagstuk, dat de industrie al meer dan tien jaar bezighoudt. De documentaire zou zelfs weleens een verrassend antwoord kunnen geven.

Wie is Satoshi Nakamoto?

De documentaire duikt diep in de vraag of Nakamoto alleen werkte of hulp had bij het ontwikkelen van Bitcoin. In de onlangs uitgebrachte trailer staat Adam Back centraal, een Britse cryptograaf die vanaf het begin contact had met Nakamoto. Hoewel Back vaak wordt genoemd als mogelijke kandidaat voor Nakamoto, heeft hij herhaaldelijk ontkend dat hij de maker is van Bitcoin. Een reeks e-mails tussen Back en Nakamoto, openbaar gemaakt in februari, lijkt deze ontkenning te ondersteunen.

Binnen de cryptogemeenschap op Twitter wordt druk gespeculeerd over wie de documentaire als Nakamoto zou aanwijzen. Alex Thorn, hoofd onderzoek bij Galaxy, liet weten dat hij heeft gehoord dat Len Sassaman, een Amerikaanse cryptograaf, mogelijk onthuld zal worden als de ware Satoshi. Sassaman, die in 2011 overleed, was een invloedrijk lid van de cypherpunk-gemeenschap, waar Nakamoto ook bij hoorde. Zijn betrokkenheid en tragische dood in hetzelfde jaar dat Nakamoto van de radar verdween, maken hem een interessante kandidaat.

Krijgen we antwoorden?

Toch blijft het grote mysterie voorlopig overeind: de identiteit van Nakamoto werd nooit publiekelijk bekendgemaakt, en zijn wallets met ongeveer 1,1 miljoen BTC zijn sinds zijn verdwijning inactief. Als blijkt dat Satoshi nog leeft en toegang heeft tot bijna $70 miljard aan BTC, zou dit mogelijk paniek kunnen veroorzaken op de cryptomarkt. Of de documentaire daadwerkelijk antwoorden biedt, zullen we binnenkort ontdekken. Vanaf 8 oktober is de documentaire te zien op de streamingdienst HBO Max.

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Start nu!




  • Vergunning DNB



  • Lage fees



  • Betrouwbaar

Het bericht Satoshi Nakamoto ontmaskerd? HBO-documentaire beweert ‘Bitcoin-mysterie’ te onthullen verscheen eerst op Newsbit.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!