Het IcomTech Ponzi-schema, onder leiding van David Carmona, is een van de meest spraakmakende gevallen van financiële fraude binnen de cryptomarkt. Wat werd gepresenteerd als een aantrekkelijke investeringsmogelijkheid, bleek uiteindelijk een geraffineerde crypto scam.

Investeerders van de crypto scam kregen beloften van hoge rendementen uit cryptohandel en miningactiviteiten, maar zoals advocaat Damian Williams in een officiële verklaring benadrukte, waren deze beloften volledig vals. In totaal wist het schema $8,4 miljoen van hoopvolle investeerders te verzamelen tussen medio 2018 en eind 2019.

Om de schijn van succes hoog te houden, ondernamen Carmona en zijn team groots opgezette promotietours door de Verenigde Staten en daarbuiten. Ze maakten gebruik van extravagante presentaties en parades van luxeauto’s, designerkleding en andere symbolen van welvaart. Deze vertoningen waren zorgvuldig opgezet om potentiële investeerders te verleiden met het idee dat zij vergelijkbare financiële successen konden behalen.

De ondergang en juridische gevolgen

Toen het bedrog aan het licht kwam, merkten veel investeerders dat ze hun geld niet konden opnemen. Als reactie daarop introduceerde IcomTech een eigen token, genaamd “Icoms”, als een schijnoplossing. De waarde van deze tokens bleek echter waardeloos, wat de financiële verliezen van investeerders verder vergrootte. Tegen het einde van 2019 stopte IcomTech zijn activiteiten, en het bedrijf viel uiteen. In december 2023 bekende Carmona schuld aan samenzwering tot telefraude, met zware juridische gevolgen als gevolg van zijn rol in het Ponzi-schema. Hij werd gisteren tot 10 jaar gevangenisstraf veroordeeld.

De juridische gevolgen beperkten zich niet alleen tot Carmona. De voormalige CEO, Marco Ruiz Ochoa, werd in januari veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. Daarnaast kregen promotors David Brend en Gustavo Rodriguez in maart te maken met veroordelingen wegens samenzwering tot telefraude. Deze strafzaken benadrukken de omvang van de fraude en de serieuze inspanningen van de autoriteiten om gerechtigheid te brengen voor de slachtoffers van dit frauduleuze plan.

Het bericht Brein achter crypto scam veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf verscheen eerst op CryptoBenelux.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!