phishing

In september verloren meer dan 10.000 cryptovaluta-gebruikers gezamenlijk $43 miljoen door phishingfraude. Dit blijkt uit gegevens van Scam Sniffer.

Alhoewel het totale bedrag lager is dan de $63 miljoen van augustus, is het aantal slachtoffers gestegen naar 10.805, een stijging van 18% ten opzichte van de 9.145 meldingen in augustus. Dit wijst op een groeiend risico voor gebruikers van digitale valuta.

Opvallend incident: Verlies van 12.083 spWETH-tokens

Een opvallend geval betrof een gebruiker die 12.083 spWETH-tokens verloor door een kwaadaardige handtekening, waardoor hackers de controle over zijn activa kregen. Phishingaanvallen blijven een groot gevaar voor investeerders in cryptovaluta.

$127 miljoen gestolen in Q3 2023

Criminelen haalden in het derde kwartaal van 2023 $127 miljoen binnen via phishing, gericht op zo’n 11.000 gebruikers per maand. Twee grote aanvallen waren goed voor $87 miljoen van dit totaal. Scam Sniffer identificeerde nepaccounts op X (voorheen Twitter) als de meest voorkomende methode om slachtoffers naar phishingsites te lokken. Ook nep-Google-advertenties waren een veelgebruikte tactiek.

Phishing verantwoordelijk voor $343,1 miljoen verlies

Blockchain-analysebedrijf CertiK meldde dat phishing de schadelijkste vorm van cybercriminaliteit was in het derde kwartaal, met $343,1 miljoen aan verliezen verspreid over 65 incidenten. Daarnaast leidde het compromitteren van privésleutels tot $324,4 miljoen aan verliezen in slechts tien incidenten. In totaal werd er $753,1 miljoen gestolen door cyberaanvallen op cryptoplatforms in Q3.

Ethereum platforms zwaarst getroffen

Ethereum-gebaseerde platforms waren het zwaarst getroffen, met $387,9 miljoen aan gestolen activa in 86 incidenten. Naarmate cryptofraude steeds geavanceerder wordt, worden gebruikers aangespoord extra voorzichtig te zijn en elke transactie zorgvuldig te controleren.

Gecentraliseerde Beurzen verliezen miljoenen door hacks

Hackaanvallen op cryptobeurzen zorgden in september voor $120 miljoen aan verliezen. Vooral gecentraliseerde cryptobeurzen zoals WazirX en BingX waren zwaar getroffen, verantwoordelijk voor 61,76% van de verliezen.

Gebruikers waarschuwen voor toenemende cryptofraude

Cryptovaluta-fraude blijft groeien en evolueren, waardoor het cruciaal is dat gebruikers waakzaam blijven en hun digitale bezittingen goed beschermen tegen de voortdurend veranderende tactieken van criminelen.

Het bericht Cryptovaluta Phishingfraude: Slachtoffers verliezen $43 miljoen in september verscheen eerst op Newsbit.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!