Anatoly Yakovenko, medeoprichter van Solana (SOL), heeft onlangs opgemerkt dat meme coins keer op keer het momentum van elke nieuwe cryptocyclus naar zich toe trekken. Volgens Yakovenko zorgen deze populaire tokens ervoor dat andere projecten moeite hebben om de nodige aandacht te krijgen. Hij schat dat maar liefst 90% van de marktcycli wordt gedomineerd door meme coins, terwijl slechts 10% draait om daadwerkelijke producten en innovatie.

Meme coins kapen de markt

Deze trend zet zich ook in de huidige cyclus voort, waarbij meme coins de zogenaamde “meme-energie” hebben overgenomen die voorheen initiatieven als DeFi Summer kenmerkte. In plaats van producten die op hun intrinsieke waarde worden beoordeeld, zijn het nu vooral meme coins die de schijnwerpers stelen.

Yakovenko is echter van mening dat dit juist goed kan zijn voor de cryptomarkt. “Projecten kunnen zich niet langer verschuilen achter hype, maar moeten zichzelf bewijzen op basis van echte waarde,” stelt hij. Deze gedwongen focus op de fundamenten kan volgens hem een positieve ontwikkeling zijn.

Explosieve groei van meme coins

De markt voor meme coins is allesbehalve stil blijven staan. Aangedreven door influencers, beroemdheden en een constante stroom aan hype, blijft dit segment groeien. Op het moment van schrijven is de totale marktwaarde van meme coins gestegen naar een indrukwekkende $44,01 miljard, met een dagelijks handelsvolume van maar liefst $4,63 miljard.

Dogecoin (DOGE), Shiba Inu (SHIB) en Pepe (PEPE) zijn de koplopers in deze categorie. Alleen al DOGE heeft een marktkapitalisatie van $16,9 miljard, gevolgd door SHIB met $9,83 miljard en nieuwkomer PEPE met $4,52 miljard.

Beroemdheden versterken de hype

Meme coins zijn altijd al verbonden geweest met hype, maar de betrokkenheid van beroemdheden heeft dit fenomeen naar nieuwe hoogten gebracht. In 2023 hebben prominente figuren zoals Caitlyn Jenner, Iggy Azalea en de Nigeriaanse artiest Davido hun eigen tokens gelanceerd, wat extra aandacht en volatiliteit veroorzaakte.

Jenner’s token, JENNER, werd op 26 mei gelanceerd en bereikte binnen enkele uren een marktkapitalisatie van $40 miljoen, hoewel het inmiddels 68,4% is gedaald ten opzichte van zijn piek. Ook Iggy Azalea’s MOTHER kende aanvankelijk flinke winsten, maar raakte in verval toen geruchten over oplichting de ronde deden. Davido’s token, DAVIDO, kreeg eveneens te maken met controverse toen het werd beschuldigd van pre-mining, wat leidde tot een pump-and-dump-scenario.

Solana profiteert van de hype

Yakovenko’s observaties lijken te kloppen: meme coins zuigen de aandacht weg van andere projecten en spelen een grote rol in deze cyclus. Interessant genoeg doen Solana-gebaseerde meme coins het bijzonder goed, en presteren ze zelfs beter dan sommige van hun Ethereum-gebaseerde concurrenten. Opvallend is dat deze meme coins ook ervoor gezorgd hebben dat Solana een enorme stijging heeft gezien op het gebied van netwerkactiviteit.

Het bericht Meme coins doden elke bull cyclus, aldus Solana-oprichter verscheen eerst op CryptoBenelux.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!