Bitcoin doet het goed dit jaar, maar als je kijkt naar de risico’s, valt de winst toch tegen. Dat zegt de bekende Amerikaanse bank Goldman Sachs.

Goud is stabieler dan Bitcoin

Analisten van deze bank hebben gekeken naar hoeveel winst Bitcoin oplevert in verhouding tot de schommelingen in de koers, oftewel de volatiliteit. En die verhouding is niet heel gunstig: minder dan 10%.

Banner Bitcoin 1

Ter vergelijking: goud heeft een verhouding van bijna 20%, wat betekent dat goud veel stabieler is dan Bitcoin en toch een goede winst oplevert.

Bitcoin kan veel opleveren, maar groot verlies op risico

Wat betekent dit? Simpel gezegd: Bitcoin kan hoge winsten opleveren, maar het risico dat je veel geld verliest is ook groot. Dit past bij wat critici van crypto al langer zeggen: Bitcoin is te onvoorspelbaar om als veilige haven te dienen, zoals goud dat wel doet.

Goldman Sachs keek ook naar andere beleggingen en zag dat alleen Ethereum, de Japanse beursindex TOPIX, en de energie-index van S&P slechter scoorden dan Bitcoin als het gaat om de verhouding tussen risico en winst. Dit bevestigt het beeld dat Bitcoin vooral iets is voor beleggers die wel van een gokje houden.

Impact van onrust op wereld

Een recent voorbeeld van deze risico’s zagen we toen de spanningen in het Midden-Oosten opliepen. Toen Iran raketten afvuurde op Israël, steeg de goudprijs omdat beleggers naar veilige havens zochten. Bitcoin daalde juist, net als de aandelenmarkten. Dit laat zien dat Bitcoin niet dezelfde stabiele plek biedt in onzekere tijden als goud.

Toch blijft Bitcoin interessant voor veel beleggers. Vooral een strategie genaamd “cash-and-carry” arbitrage wordt populairder. Hierbij proberen handelaren winst te maken door te profiteren van prijsverschillen tussen de directe markt en de futuresmarkt, zonder zich zorgen te maken over de dagelijkse prijsschommelingen van Bitcoin.

Dit maakt goud een stuk aantrekkelijker voor traditionele beleggers die wat minder van risico’s houden.

The post Bitcoin kan voor veel winst zorgen, maar risico blijft hoog zegt Goldman Sachs appeared first on BLOX | Nieuws.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!