Blockchain en crypto zijn al een tijdje onderwerp van gesprek, maar wat wil Europa nu eigenlijk met deze technologieën? Tijdens een symposium over de toekomst van betalingen in Frankfurt gaf Piero Cipollone, lid van de directie van de Europese Centrale Bank (ECB), meer inzicht in de plannen en uitdagingen rondom blockchain en crypto in Europa.

Banner Default 5 (Laatste nieuws)

Complexiteit in het Europese financiële systeem

Het huidige financiële systeem is eigenlijk nog steeds gebaseerd op een model dat zijn oorsprong vindt in de 14e eeuw, toen dubbele boekhouding werd uitgevonden. Hoewel de technologie in de loop der eeuwen enorm is verbeterd, werken financiële systemen nog steeds met ingewikkelde tussenpersonen zoals banken, brokers en andere partijen.

Deze complexiteit zorgt voor hogere kosten, en Cipollone benadrukt dat dit vooral in Europa wordt verergerd door het feit dat er geen geharmoniseerd financieel systeem is. Er zijn bijvoorbeeld 35 verschillende beurzen voor aandelen en 41 beurzen voor het verhandelen van effecten. Hierdoor blijft de markt versnipperd.

Een digitale toekomst voor Europa

Volgens Cipollone biedt digitale technologie, met name blockchain en Distributed Ledger Technology (DLT), een kans om dit probleem aan te pakken en te werken aan een ‘digitale kapitaalmarktunie’. Tokenisatie, een techniek waarbij activa zoals aandelen of obligaties worden omgezet in digitale tokens, kan hierin een belangrijke rol spelen.

In zo’n systeem zouden geld en effecten niet meer in een traditionele rekening staan, maar gedistribueerd zijn over een netwerk. Dit zou de efficiëntie vergroten en de kosten verlagen, omdat er minder tussenpersonen nodig zijn en transacties sneller en transparanter kunnen worden uitgevoerd.

Wat doet de ECB?

De ECB ziet het als haar taak om vertrouwen te behouden in de waarde van geld en het financiële systeem, ook als dat systeem verandert. Daarom is de ECB actief bezig met het onderzoeken van de mogelijkheden van blockchain en DLT.

Een belangrijk doel hierbij is ervoor te zorgen dat centrale bankgeld ook in een digitale wereld een veilige en betrouwbare vorm van geld blijft. Denk hierbij aan alle berichten (lees: propaganda) over de digitale euro.

De ECB voert momenteel tests uit om te kijken hoe DLT gebruikt kan worden voor het afwikkelen van transacties in digitaal geld. Dit betekent dat de technologie niet alleen een theoretische discussie is, maar nu al getest wordt in de praktijk.

Europese banken hebben veel interesse in deze technologie; ruim 60% van de Europese banken onderzoekt de mogelijkheden van DLT, en 22% maakt er zelfs al gebruik van.

Een Europese visie voor digitale markten

Cipollone benadrukt dat centrale banken en overheden nu moeten handelen om te voorkomen dat Europa achterblijft. Als Europa geen duidelijke koers uitzet, kunnen andere regio’s, zoals de VS of Azië, de leiding nemen in deze technologische revolutie. Dit zou ervoor zorgen dat Europese markten afhankelijk worden van buitenlandse technologie en standaarden.

Een oplossing zou volgens Cipollone een ‘Europese ledger’ kunnen zijn, waar zowel digitaal geld als digitale activa op één platform samenkomen. Dit zou de fragmentatie van de Europese markten kunnen oplossen en zorgen voor een stabiel, geharmoniseerd systeem waar iedereen van profiteert.

The post Welke plannen heeft Europa met blockchain en crypto? appeared first on BLOX | Nieuws.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!