recessie

Op 10 oktober zijn de Amerikaanse inflatiecijfers voor september gepubliceerd, die hoger uitvielen dan de markt had verwacht.

De consumentenprijsindex (CPI) steeg met 0,2% ten opzichte van augustus, terwijl de kerninflatie, die voedsel en energie uitsluit, met 0,3% toenam. Op jaarbasis daalde de inflatie tot 2,4%, wat boven de verwachte 2,3% lag.

Ondanks deze afkoeling in de jaarlijkse inflatie, wekt de stijging van de maandelijkse kerninflatie zorgen op bij beleggers, waaronder in de cryptomarkt, waar de prijs van Bitcoin verder zakte.

Bitcoin reageert op inflatiecijfers

Direct na de bekendmaking van de inflatiecijfers daalde de Bitcoin koers verder naar $60.800, een daling van bijna 2% binnen 24 uur. Deze neerwaartse beweging is deels het gevolg van de onzekerheid die ontstond door de hogere inflatiecijfers en de recente sterke banencijfers. Deze combinatie heeft de verwachtingen voor een renteverlaging door de Amerikaanse Federal Reserve flink veranderd. Beleggers die eerder rekenden op een renteverlaging van 50 basispunten in november, zien die kans nu vrijwel verdwijnen.

Bovendien zijn de inflatiecijfers “hawkish” ontvangen, wat verwijst naar een streng monetair beleid dat gericht is op het bestrijden van inflatie, zelfs als dit economische groei belemmert. Dit heeft een negatieve invloed op risicovolle activa zoals bitcoin.

Waarom deze cijfers belangrijk zijn

De kerninflatie, die wordt beschouwd als een betere graadmeter voor onderliggende prijsdruk omdat het volatiele categorieën zoals voedsel en energie uitsluit, steeg met 0,3%, net iets meer dan de verwachte 0,2%. Dit suggereert dat de inflatie nog steeds hardnekkiger is dan de markt had gehoopt. De kans op een forse renteverlaging door de Federal Reserve wordt hierdoor kleiner, aangezien hogere inflatie vaak gepaard gaat met strengere monetaire maatregelen om prijsstijgingen te beteugelen.

Volgens de CME FedWatch Tool is de kans op een renteverlaging van 50 basispunten in november volledig weggevallen. Sterker nog, de kans dat de Fed de rente helemaal niet verlaagt in november, is gestegen naar 26%, tegenover 0% slechts een week geleden. Deze onzekerheid heeft een negatief effect op risicovolle activa, zoals bitcoin.

Verhoogde volatiliteit in aanloop naar Fed-besluit

Met de nieuwe inflatiecijfers en de eerdere sterke banencijfers groeit de onzekerheid over wat de Fed in november zal doen. Beleggers in zowel de aandelenmarkt als de cryptomarkt spelen hierop in door zich terug te trekken uit risicovollere investeringen zoals Bitcoin. Deze afwachtende houding wordt versterkt door de stijgende werkloosheidsclaims, die weliswaar enige verlichting bieden, maar onvoldoende zijn om de inflatiezorgen weg te nemen.

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Start nu!




  • Vergunning DNB



  • Lage fees



  • Betrouwbaar

Het bericht Bitcoin koers onder druk na hoger dan verwachte inflatiecijfers uit de VS verscheen eerst op Newsbit.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!