Borroe Solana

Solana heeft een nieuw record gevestigd met meer dan 100 miljoen maandelijkse actieve adressen, volgens blockchain-data van Artemis Terminal. Dit lijkt een indrukwekkende prestatie, zeker in vergelijking met de 509.000 actieve adressen aan het begin van 2024.

Toch is de groei minder rooskleurig dan het lijkt, want het merendeel van deze adressen bevat geen enkele cryptovaluta.

Meerderheid van SOL-wallets is leeg

Volgens gegevens van Hello Moon hadden maar liefst 86 miljoen van deze adressen de afgelopen maand een saldo van 0 SOL. Daarnaast hadden 15,5 miljoen adressen minder dan 1 SOL en nog eens 1,5 miljoen minder dan 10 SOL.

De aanzienlijke toename van actieve adressen op Solana heeft geleid tot speculatie dat deze groei grotendeels wordt aangedreven door bots. Justin d’Anethan, hoofd APAC Business Development bij Keyrock, stelt dat de meeste Solana-wallets minder dan $10 waard zijn, wat volgens hem wijst op een niet-organische groei. Dan Hughes van Radix DLT legt uit hoe dit mogelijk is:

“Op Solana is het heel eenvoudig en goedkoop om het te laten lijken alsof er veel actieve gebruikers zijn, terwijl dat niet het geval is. Dit kan worden gedaan door constant geld tussen nieuwe adressen te verplaatsen of door veel kleine interacties uit te voeren met diensten die proxy-adressen gebruiken.”

Positieve signalen ondanks kritiek

Ondanks de twijfels over de legitimiteit van de cijfers, zijn er ook positieve signalen. Het aantal nieuwe SPL-tokens, vergelijkbaar met Ethereum’s ERC-20-tokens, zit weer in de lift na een dip in september. Sinds 26 september worden dagelijks meer dan 17.000 nieuwe tokens aangemaakt, hoewel de meeste hiervan weinig tot geen waarde hebben.

Wat betreft de Total Value Locked (TVL) staat Solana met ruim $5 miljard op de derde plek, na Tron en Ethereum.

Solana blijft bovendien aantrekkelijk door zijn lage transactiekosten van slechts $0,02. Dit maakt het netwerk populair bij zowel bots als echte gebruikers. Hoewel deze lage kosten de gebruikerservaring verbeteren, stellen critici dat ze ook bijdragen aan kunstmatige inflatie van de cijfers. Toch dragen ook bots bij aan het netwerk, omdat zij transactiekosten betalen. In zekere zin hebben ook deze activiteiten dus waarde voor Solana.

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Start nu!




  • Vergunning DNB



  • Lage fees



  • Betrouwbaar

Het bericht Solana breekt record met 100 miljoen actieve adressen, maar bots en lege wallets werpen schaduw op succes verscheen eerst op Newsbit.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!