Justin Sun, de controversiële oprichter van de TRON (TRX), is recentelijk verkozen tot de nieuwe premier van Liberland, een unieke Europese micronatie, gelegen aan de Kroatische oever van de Donau die 99% van haar reserves in Bitcoin (BTC) houdt.

Gedecentraliseerd bestuur

Na een stemming die plaatsvond op de blockchain neemt Sun het leiderschap over van Vít Jedlička, de Tsjechische oprichter van Liberland in 2015. In zijn campagne promootte Sun het idee van Liberland als een libertarisch centrum, vergelijkbaar met Vaticaanstad voor katholieken. Naast Sun werden ook Evan Luthra en Jillian Godsil verkozen, waarbij Sun en Luthra nieuwkomers zijn in de politieke arena van Liberland.

Liberland heeft een vrij gedecentraliseerd systeem, waarbij het zevenkoppige Congres de ongeveer 1.000 inwoners vertegenwoordigt. De verkiezing van Sun op 6 oktober was een bewijs van de crypto-georiënteerde principes van de micronatie, waarbij stemmen via een blockchain-gebaseerd proces werden uitgevoerd.

Liberland wordt voornamelijk gefinancierd door donaties en verkoopt ook paspoorten, postzegels en munten. Het merendeel van de inkomsten wordt geïnvesteerd in Bitcoin, terwijl de eigen valuta, de Liberlandse dollartoken ($LLD), al op verschillende gedecentraliseerde beurzen wordt verhandeld.

Controverse rond Liberland

Hoewel Liberland niet wordt erkend door de Verenigde Naties en buurlanden zoals Kroatië en Servië het bestaan ervan afwijzen, blijft de micronatie proberen diplomatiek erkend te worden. Er zijn inspanningen geleverd om steun te winnen van landen zoals Argentinië, El Salvador en Somaliland, waarbij zelfs de president van Argentinië Liberland publiekelijk heeft geprezen.

Sun’s nieuwe rol als premier is zijn tweede diplomatieke functie, nadat hij van 2021 tot 2023 ambassadeur bij de Wereldhandelsorganisatie voor Grenada was. Hoewel zijn exacte rol in Liberland nog niet volledig gedefinieerd is, heeft Sun laten weten dat hij de principes van een kleine overheid wereldwijd wil toepassen. Hij wijst erop dat Liberland geen belastingen kent, een vrijwillige regering hanteert en als een laissez-faire staat fungeert, wat het een model kan maken voor andere landen.

In de onderstaande YouTube-video vind je meer informatie over Liberland en de situatie waarin de micronatie zich momenteel bevindt.

Het bericht Tron-oprichter Justin Sun verkozen tot premier van Liberland verscheen eerst op CryptoBenelux.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!