aex

De AEX koers kruipt vandaag omhoog naar 912 punten, maar de weerstand richting het niveau van 920 punten blijft enorm. Het lijkt erop dat de economische data vanuit Amerika in ieder geval geen steuntje in de rug was voor de Amsterdamse beursindex.

Tijd voor de Amerikaanse dollar

Op dit moment lijkt het vooral tijd voor de Amerikaanse dollar (DXY in onderstaande grafiek), die aan een ware opleving is begonnen vanaf de lows van eind september.

Als gevolg van de sterke economische data en de hoger dan verwachte inflatiescores van gisteren is de kans op een nieuwe renteverlaging van 0,50% in november praktisch tot nul geslonken.

Dat is goed nieuws voor de Amerikaanse dollar, omdat daarmee de leenkosten wat langer op het verhoogde niveau blijven dan verwacht, waardoor er als het goed is minder dollars in omloop komen.

Zodoende lijken investeerders wat meer op de Amerikaanse dollar te springen en dat gaat meestal ten koste van risico-assets, waaronder de AEX koers, die duidelijk tegen een weerstand aanloopt momenteel.

Blik op volgende week

Voor volgende week staan er ook weer een aantal belangrijke macro-economische datapunten op het programma.

Na het hoge aantal nieuwe werklozen in Amerika van gisteren, maken mensen zich weer zorgen over de gezondheid van de economie. Als gevolg daarvan is de Retail Sales print van komende donderdag belangrijk.

Als de verkopen in de Amerikaanse detailhandel op peil blijven, dan is dat een goed teken voor de economie. Hetzelfde geldt voor de werkloosheidsclaims, die ook voor komende donderdag weer op de planning staan.

Die moeten volgende week weer een daling laten zien, zodat de hoge score van deze week een uitzondering kan blijken.

Krijgen we dat voor elkaar, dan kan de AEX in theorie een goede week te wachten staan. Zien we de werkloosheid echter verder omhoog kruipen? Dan kan dat ook weer druk zetten op de AEX koers.

Hoe dan ook lijkt het einde van 2024 een hele spannende te worden met de verkiezingen en alle macro-economische ontwikkelingen.

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Start nu!




  • Vergunning DNB



  • Lage fees



  • Betrouwbaar

Het bericht AEX koers kruipt omhoog, maar weerstand blijft groot verscheen eerst op Newsbit.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!