James Howells, een 39-jarige IT-ingenieur en inwoner van het Verenigd Koninkrijk, heeft de gemeenteraad van Newport voor de rechter gesleept en eist een schadevergoeding van maar liefst £495 miljoen (€591,43 miljoen). Deze rechtszaak volgt nadat hij in 2013 per ongeluk een harde schijf, met daarop 8.000 BTC, op de vuilnisbelt dumpte. Sindsdien heeft hij tevergeefs geprobeerd de verloren schat terug te halen.

Het laatste redmiddel

De harde schijf werd in 2013 per ongeluk gedumpt toen Howells zijn partner vroeg om wat vuilnis weg te brengen na een opruiming. Helaas ging de verkeerde zak naar de vuilnisbelt, met daarin de waardevolle schijf. Destijds had Bitcoin nog niet de astronomische waarde van nu, en de verloren munten waren slechts een fractie waard van hun huidige marktwaarde van bijna $500 miljoen.

Howells noemt zijn juridische stappen een “laatste redmiddel”, nadat de gemeenteraad hem tien jaar lang heeft genegeerd. Hij wil toestemming krijgen om de stortplaats te doorzoeken, waar hij vermoedt dat de harde schijf met de inmiddels honderden miljoenen aan Bitcoin zich nog steeds bevindt. Ondanks zijn herhaaldelijke verzoeken blijft de gemeenteraad zijn medewerking weigeren, waarbij ze milieuoverwegingen als argument opvoeren om de opgraving tegen te houden.

Financiële gevolgen van jarenlange strijd

In de afgelopen tien jaar heeft Howells telkens pogingen ondernomen om zijn verloren Bitcoins terug te krijgen. Hij beweert dat de houding van de gemeenteraad hem een enorm financieel verlies heeft berokkend. Ondanks het feit dat hij heeft aangeboden de opgraving volledig zelf te financieren met een budget van £10 miljoen (€12 miljoen), zonder dat het de gemeenteraad iets zou kosten, blijft de raad vasthouden aan hun weigering.

Howells heeft zelfs een deel van de opbrengsten aangeboden aan de gemeenteraad: als de Bitcoins worden teruggevonden, zou Newport er meer dan €37,5 miljoen aan kunnen overhouden. Maar zelfs dit voorstel heeft hen niet weten te overtuigen.

Team van experts

Howells staat niet alleen in zijn strijd. Hij heeft een team van specialisten samengesteld, waaronder een voormalig manager van de vuilstortplaats in Newport. Zij zijn ervan overtuigd dat ze precies weten waar de harde schijf zich bevindt: ‘Cel 2 – Gebied 2’ van de Docksway-stortplaats. Het plan is om de opgraving in 18 tot 36 maanden te voltooien, met daarna nog een jaar voor herstel van de site.

Howells’ team beweert dat de opgraving veilig en milieuvriendelijk uitgevoerd kan worden. Ze hebben al FLI, een bedrijf gespecialiseerd in de herontwikkeling van stortplaatsen, ingeschakeld en zijn van plan om kunstmatige intelligentie (AI) te gebruiken bij de zoektocht. Daarnaast hebben ze aangeboden om de vervuilde stortplaats te moderniseren, aangezien rapporten van Natural Resources Wales aantonen dat de locatie al sinds 2020 vervuilingsnormen overschrijdt.

Juridische strijd

Howells is vastberaden om zijn verloren Bitcoins terug te vinden, maar de gemeenteraad blijft standvastig in hun besluit. Volgens de raad zou de opgraving een enorme negatieve impact hebben op het milieu, en noemen ze Howells’ juridische claim zwak. Ze zijn bereid de zaak voor de rechter uit te vechten, terwijl Howells blijft hopen op een kans om zijn fortuin terug te krijgen.

Het bericht Engelsman eist €591 miljoen van gemeenteraad van Newport vanwege verloren Bitcoin verscheen eerst op CryptoBenelux.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!