Vishnu pantankar

Woensdag was Newsbit aanwezig bij Bitcoin Amsterdam 2024, de grootste Bitcoin (BTC) conferentie van Europa, die volledig gericht was op de toekomst van Bitcoin en blockchaintechnologie. Bij het bespreken van de toekomst mag duurzaamheid natuurlijk niet ontbreken, zeker niet in de context van Bitcoin en crypto.

Vishnu Patanker, de Chief Technology Officer van Kraken, deelde het podium met Paul Prager, medeoprichter en CEO van TeraWulf Inc., om te praten over energieweerbaarheid en de energietransitie met betrekking tot Bitcoin mining.

Als Newsbit kregen we de unieke kans om één-op-één met Patankar van Kraken te spreken en dieper in te gaan op de groene toekomst van de crypto-industrie.

Energieweerbaarheid en duurzaamheid Kraken

Patankar is sinds juni vorig jaar de CTO van Kraken, dat begin dit jaar tevens groen licht ontving vanuit De Nederlandsche Bank (DNB) om in ons land te opereren. Hij heeft meer dan twintig jaar ervaring in de technologiesector en leidt het engineeringteam van de Amerikaanse beurs. Zijn focus ligt op het ontwikkelen en optimaliseren van technologieën die de veiligste en meest schaalbare productervaringen mogelijk maken.

Het hoofdonderwerp waar Patankar samen met Prager over sprak is energie-weerbaarheid. Dit verwijst naar het vermogen van een systeem om zich aan te passen aan en te herstellen van verstoringen in de energievoorziening. Dit is van groot belang voor Bitcoin miners, om te allen tijden hun operaties voort te zetten en het netwerk te beveiligen. Patankar legt aan duizenden Bitcoiners tevens uit waarom het voor Kraken cruciaal is:

“Het Bitcoin-netwerk is 24/7 actief en Kraken is een on-ramp tot Bitcoin zelf, dus we moeten dat evenaren. Om de beste klantervaringen te bieden, moeten we altijd beschikbaar zijn.”

In ons exclusieve Newsbit-interview met Patankar zei hij dat Kraken probeert om energie-weerbaar te zijn door hun energiebronnen te diversifiëren.

“Je kunt niet op één bron vertrouwen. Misschien is er een orkaan in een bepaalde regio, zoals nu in de VS, dus je moet altijd een back-up hebben.”

Kraken combineert on-premise datacenters (servers en andere IT-infrastructuur die lokaal worden beheerd en onderhouden) en cloudsystemen. Kraken kiest zijn servers zorgvuldig op basis van waar klanten zich bevinden en de noodzaak voor snelle verbindingen, omdat het bij trading essentieel is om weinig vertraging te hebben.

‘’De cloud biedt ons de mogelijkheid om dicht bij de klant te zijn en we hebben onze eigen on-premise gebieden voor als we dichter bij de hardware moeten zijn.’’

Kraken kijkt daarbij naar leveranciers die hernieuwbare en emissievrije energiebronnen aanbieden. Dit helpt hen om 24/7 bedrijfsvoering te waarborgen, ongeacht geopolitieke of klimaatgerelateerde verstoringen, en zijn ecologische voetafdruk te verkleinen.

Kleine modulaire reactoren worden door Patankar genoemd als een veelbelovende technologie die dicht bij datacenters geplaatst kunnen worden voor meer veerkracht in de energievoorziening.

Ook maakt Kraken gebruik van softwaretechnieken om energie te besparen, zoals het in de slaapstand zetten van systemen wanneer ze niet actief zijn. Tot slot investeert Kraken in efficiëntere hardware die minder energie verbruikt voor dezelfde prestaties.

‘Wedloop’ in crypto-industrie naar betrouwbare energiebronnen

Op de vraag hoe Patankar de rol van duurzame energiebronnen ziet voor de toekomst van crypto en exchanges sprak hij de verwachting uit dat er op een gegeven moment een soort ‘’wedloop’’ zal ontstaan over waar de energie vandaan komt – ‘’er zijn veel vormen, zoals zonne-energie, windenergie, batterijopslagtechnologie en ook kernenergie’’.

De verschuiving naar duurzame energie zal volgens Patankar niet alleen positief zijn voor de klanten, maar ook voor crypto exchanges zelf.

‘’Ik denk dat klanten in het algemeen willen samenwerken met bedrijven die zero-emissies hebben. Mensen willen zaken doen met bedrijven die hun steentje bijdragen aan energie-efficiëntie. Dit is cruciaal voor de klantbeleving. Als je efficiënt kunt werken, kun je de besparingen doorgeven aan de klant, bijvoorbeeld in de vorm van lagere handelskosten of een betere gebruikerservaring. Er zijn dus voordelen voor de gebruikerservaring, en veel beurzen zijn hier al mee bezig, net als wij. Dit is de richting waarin de toekomst zich zal ontwikkelen.’’

Volgens Patankar zullen hoge-densiteit energiebronnen, zoals kernenergie, een grote impact hebben op de energiebeheer in de crypto-industrie. Ook wijst hij op de noodzaak van batterijtechnologie, vooral omdat sommige gebieden, zoals Nederland, te maken hebben met overcapaciteit aan zonne-energie.

We konden het natuurlijk niet laten om tevens enkele vragen te stellen over opkomende technologieën zoals artificial intelligence (AI) en quantum computing. En aangezien de toekomst van Bitcoin centraal stond op het evenement, vroegen we tevens hoe hij de rol van crypto exchanges voor ogen heeft over tientallen jaren. Maar dit komt allemaal aan bod in een volgend artikel.

Het bericht Kraken CTO deelt visie op energietransitie en duurzaamheid binnen de crypto-industrie verscheen eerst op Newsbit.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!