In de week van 12 oktober 2024 bereikte het zoekvolume voor de term “Bitcoin” een dieptepunt dat in meer dan een jaar niet was gezien. Op een schaal van 100 daalde de wereldwijde interesse naar slechts 33 aan het einde van de week. Dit komt op een moment dat de cryptomarkt geconfronteerd wordt met volatiliteit en een verschuiving in investeerdersbelangen.

Memecoins nemen het voortouw in zoekinteresse

In tegenstelling tot Bitcoin bleven memecoins een hoge mate van interesse tonen, met een zoekvolume van 77 op dezelfde schaal van 100. Hoewel dit indrukwekkend is, heeft het zoekvolume voor memecoins de recordhoogte van 100, die eind oktober 2023 werd bereikt, nog niet heroverd. Volgens Ki Young Ju, CEO en oprichter van CryptoQuant, is het echter slechts een kwestie van tijd voordat deze grens opnieuw wordt doorbroken. Hij voorspelt dat de marktfascinatie voor deze digitale activa tegen het einde van oktober 2024 zal toenemen en de recordniveaus van vorig jaar zal overtreffen.

Memecoins op Solana blijven populair

Memecoins zijn in 2024 uitgegroeid tot de best presterende sector binnen de cryptomarkt, waarbij ze andere digitale activa ruim voorbijstreven. Deze trend lijkt voorlopig geen tekenen van vertraging te vertonen. Uit gegevens van Step Finance blijkt dat er sinds 12 september 2024 maar liefst 491.000 nieuwe tokens zijn gecreëerd op het Solana-netwerk, waarvan een aanzienlijk aantal bestaat uit memecoins.

Op 9 oktober meldde Solana Floor dat er binnen 24 uur bijna 20.000 nieuwe tokens op het Solana-netwerk waren gelanceerd, waarbij het grootste deel bestond uit memecoins. Het op Solana gerichte nieuwsmedium onthulde ook dat deze memecoins inmiddels een gecombineerde marktkapitalisatie van meer dan $10 miljard hebben bereikt, met een dagelijks handelsvolume van ongeveer $2,3 miljard op 12 oktober.

Tron ook in opkomst

Ook op het Tron-netwerk is de memecoin-rage niet onopgemerkt gebleven. Begin 2024 introduceerde Justin Sun, een vooraanstaand figuur binnen de industrie, het SunPump-platform, waarmee gebruikers memecoins kunnen maken op het Tron-netwerk. Dit platform is vergelijkbaar met Pump.fun op Solana. Volgens gegevens van Dune zijn er sinds de oprichting van SunPump in augustus 2024 al 90.000 memecoins op het Tron-netwerk gecreëerd.

Wees wel voorzichtig

Hoewel memecoins populair zijn, brengen ze aanzienlijke risico’s met zich mee. Ze hebben regelmatig kritiek gekregen van zowel investeerders als prominente figuren in de industrie. Investeerder en miljardair Mark Cuban uitte onlangs zijn zorgen en noemde memecoins “een rug pull”, waarmee hij waarschuwde voor de speculatieve aard van deze activa. Cuban adviseerde het publiek om voorzichtig te zijn met handelen in deze risicovolle tokens, gezien de onvoorspelbaarheid en volatiliteit van de markt.

Het bericht Google-zoekvolume voor “Bitcoin” bereikt dieptepunt, terwijl interesse in memecoins blijft stijgen verscheen eerst op CryptoBenelux.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!