Crypto miner

Bitcoin (BTC) miners, degenen die de Bitcoin blockchain draaiende houden, hebben vorige week een uitstekende week gedraaid. Gebruikers van het netwerk hebben namelijk een stuk dieper in de buidel moeten tasten om transacties uit te voeren, waar miners direct van profiteren.

Het Runes-protocol, dat eerder dit jaar op het netwerk werd gelanceerd, lijkt de belangrijkste aanjager te zijn geweest voor de stijging in de transactiekosten.

Bitcoin vergoedingen stijgen 32,4%

IntoTheBlock schreef afgelopen vrijdag dat er die week 32,4% meer is betaald aan vergoedingen op het Bitcoin netwerk dan een week eerder. In totaal hebben miners ongeveer $5 miljoen op weten te strijken, ‘’aangevende dat de netwerkactiviteit toeneemt, zelfs terwijl de volatiliteit afneemt’’.

Het Bitcoin netwerk heeft een beperkte capaciteit om transacties te verwerken. Iedere tien minuten wordt er namelijk één blok toegevoegd aan de blockchain, die een maximale grootte van 1 MB heeft. 

Wanneer er meer transacties zijn dan er ruimte is in de blokken, ontstaat er een vorm van competitie. Natuurlijk kiezen miners de transacties met de hoogste vergoedingen om in het volgende blok op te nemen, omdat zij dan simpelweg meer verdienen.

BTC Runes de boosdoener

Voor degenen die BTC-transacties uit willen voeren, is het natuurlijk vervelend om hogere kosten opgelegd te krijgen. Het Runes-protocol, dat in april met de Bitcoin halving in het leven werd geroepen, kan worden aangewezen als de belangrijkste oorzaak hiervan.

DeFi-protocol Alkomiya merkte afgelopen vrijdag op socialmediaplatform X namelijk op dat er een grote toename in activiteit is geweest in de Runes-dienst. Runes-transacties domineren zelfs weer de activiteit op het netwerk, net zoals dat vlak na de lancering ook het geval was.

Het Runes-protocol biedt men de mogelijkheid om tokens te creëren en te verhandelen op het Bitcoin netwerk. Het biedt een verbeterd systeem dan de op Ordinals gebaseerde BRC-20 standaard. Runes maakt namelijk gebruik van het zogenaamde UTXO (Unspent Transaction Output) model van Bitcoin, waardoor het een stuk efficiënter en veiliger is.

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Start nu!




  • Vergunning DNB



  • Lage fees



  • Betrouwbaar

Het bericht Inkomsten Bitcoin miners schieten omhoog, slecht nieuws voor gebruikers verscheen eerst op Newsbit.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!