crash, aex koers, rood

De AEX koers maakte op dinsdag een gigantische duikvlucht als gevolg van het slechte nieuws rondom chipmaker ASML. Daardoor werd opnieuw de grote weerstand rond de 920 punten niet gebroken door de Nederlandse beursindex.

Problemen voor ASML

De koers van ASML daalde gisteren fors nadat het bedrijf orders rapporteerde die veel lager waren dan verwacht. Voor het derde kwartaal had ASML voor slechts €2,6 miljard aan nieuwe bestellingen, terwijl analisten €4,5 miljard hadden verwacht.

Deze tegenvallende cijfers komen doordat chipfabrikanten voorzichtig blijven met investeringen, gezien de aanhoudende onzekerheid over het herstel van de chipmarkt.

Natuurlijk gaat het goed met de chipindustrie als geheel en blijft kunstmatige intelligentie zich ontwikkelen, waardoor er steeds meer chips nodig zijn. Maar hoe hoger de aandelenkoersen komen, hoe meer risico dat met zich meebrengt.

Een klein beetje slecht nieuws kan daardoor gigantische koersdalingen veroorzaken. ASML waarschuwde zelf ook dat de verkoop in 2024 weleens vlak kan blijven, wat beleggers dus zorgen baarde en resulteerde in een scherpe koersdaling, met alle gevolgen van dien voor de AEX.

Focus op donderdag

Voor nu ligt de focus voor de AEX koers op komende donderdag. Dan is het namelijk weer tijd voor belangrijke economische datapunten uit de Verenigde Staten.

Als eerste vanwege de Retail Sales, de verkoopcijfers van de Amerikaanse detailhandel. Voor een sterke economie is het belangrijk dat die op peil blijven. Ook voor de AEX zou dat goed zijn, omdat een zwakke Amerikaanse economie die beurs niet gaat helpen.

Verder krijgen we donderdag het wekelijkse aantal nieuwe aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen te zien. Ook dat is een belangrijk datapunt voor de Amerikaanse economie. Vorige week viel die een stukje hoger uit dan verwacht, wat in principe geen goed signaal is.

Wat dat betreft staat er nog genoeg op de agenda wat relevant is voor de AEX. Verwacht jij dat de beurs vanaf hier kan herstellen of gaan we mogelijk een meer lastige periode in?

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Start nu!




  • Vergunning DNB



  • Lage fees



  • Betrouwbaar

Het bericht AEX koers maakt gigantische duikvlucht door ASML verscheen eerst op Newsbit.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!