Vitalik heeft in een uitgebreide blogpost uitgelegd waarom hij denkt dat Ethereum kan schalen. Hij schetst hierin een toekomst waarin Ethereum op de basislaag maar liefst 100.000 transacties per seconde (TPS) kan verwerken. Dit ietwat ambitieuze plan, dat Buterin toepasselijk “The Surge” noemt, bevat trouwens niet alleen verbeteringen voor de basislaag van Ethereum maar ook voor oplossingen die daar bovenop gebouwd zijn (Layer 2).

Banner Ethereum 1

De noodzaak voor snelheid

Ethereum, die nog steeds de op een na grootste cryptocurrency ter wereld is, kampt al geruime tijd met uitdagingen op het gebied van schaalbaarheid. Met de enorme groei aan oplossing in DeFi, non-fungibele tokens (NFT’s) en talloze andere innovatieve toepassingen, is er behoefte aan een sneller en efficiënter netwerk. Buterin’s plan is niet zomaar een upgrade; het is echt een herziening van hoe we over de schaalbaarheid van blockchains denken.

Slimmer bundelen van transacties

Buterin wil wel doorgaan met het gebruik van ‘rollups’. Dit blijk namelijk nog steeds een slimme manier om veel transacties te bundelen. Dit zou je kunnen zien als het inpakken van een volle koffer met een juiste methode: door alles goed op te vouwen en slim te stapelen, past er meer in. Het gebruik van rollups maakt Ethereum daardoor niet alleen sneller, maar ook veiliger.

Bron: https://vitalik.eth.limo/general/2024/10/17/futures2.html

Meer ruimte voor data

Een belangrijk deel van het plan is om meer data te kunnen verwerken. Buterin wil de ‘datavakken’ in het Ethereum-netwerk groter maken. Het doel is om 16 MB data per tijdseenheid te verwerken. Als dit lukt, zou Ethereum maar liefst 58.000 transacties per seconde kunnen doen, wat een stuk sneller is dan wat we momenteel hebben.

Speciale snelweg voor kleine betalingen

Voor apps die veel kleine betalingen doen, zoals betaalsystemen of sociale media, heeft Buterin een speciaal plan. Hij noemt het ‘Plasma’. Dit is als een snelle rijstrook op de snelweg, speciaal voor kleine, snelle transacties. Hierdoor kunnen apps met veel kleine betalingen soepel werken zonder het hele netwerk te vertragen.

Uitdagingen op de weg naar schaalbaarheid

Buterin geeft wel aan dat er nog wel flink wat obstakels overwonnen moeten worden voor dit ambitieuze doel bereikt kant worden. Denk daarbij aan:

  1. Het behouden van decentralisatie en veiligheid terwijl het netwerk schaalt.
  2. Het waarborgen van de economische gezondheid van Ether als asset in een snel groeiend ecosysteem.
  3. Het vinden van een goede balans tussen de schaalbaarheid van Layer 1 en de explosieve groei van Layer 2-oplossingen.

Bron: https://vitalik.eth.limo/general/2024/10/17/futures2.html

The post Vitalik wil 100.000 transacties per seconde voor Ethereum appeared first on BLOX | Nieuws.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!