vitalik-buterin

Ethereum-medeoprichter Vitalik Buterin heeft in een nieuwe blogpost zijn ambitieuze plannen voor de toekomst van Ethereum gedeeld. Hij bespreekt de volgende grote ontwikkeling van het netwerk: The Surge. Deze fase moet de capaciteit van de Ethereum-blockchain enorm vergroten, met als doel meer dan 100.000 transacties per seconde te verwerken. Dit wordt bereikt door het gebruik van layer-2 schaaloplossingen, zonder in te boeten op de decentralisatie en veiligheid van het netwerk.

Wat houdt “The Surge” in voor Ethereum?

Hoewel Buterin geen specifieke datum gaf voor de volledige implementatie van The Surge, benadrukte hij het belang van continue vooruitgang. Hij pleit voor een zorgvuldige balans tussen schaalbaarheid en de kernprincipes van Ethereum.

“Our task is to complete the rollup-centric roadmap and solve these challenges while preserving Ethereum’s robustness and decentralization,” aldus Buterin.

De volgende fase van Ethereum’s ontwikkeling zal draaien om twee schaalstrategieën: sharding en layer-2 protocollen. Met sharding hoeven nodes slechts een deel van de transacties te verwerken, wat de efficiëntie aanzienlijk verhoogt. Layer-2 oplossingen, zoals rollups, zorgen ervoor dat de meeste berekeningen plaatsvinden op een secundaire laag, waardoor de hoofdblockchain wordt ontlast. Bekende voorbeelden van layer-2’s zijn Arbitrum, Optimism en Polygon.

Ethereum’s schaalbaarheidsdilemma: Hoe wordt het opgelost?

Ethereum blijft functioneren als een veilige basislaag, terwijl layer-2 netwerken de schaalvergroting mogelijk maken. Dit betekent dat transacties buiten de hoofdblockchain worden gebundeld, wat zorgt voor snellere verwerkingstijden en lagere kosten. Hoewel schaalbaarheid relatief eenvoudig te bereiken is via layer-2’s, ligt de echte uitdaging in het behouden van de decentralisatie en veiligheid van het Ethereum-netwerk.

Vitalik Buterin benadrukt dat het “schaalbaarheidsdilemma” een blijvende uitdaging vormt. Dit dilemma draait om het vinden van de juiste balans tussen decentralisatie, schaalbaarheid, en veiligheid.

Een belangrijk doel in Ethereum’s roadmap is dat layer-2 oplossingen de kernprincipes van vertrouwen, openheid en censuurbestendigheid overnemen. Deze oplossingen moeten bovendien naadloos samenwerken, zodat Ethereum één samenhangend ecosysteem blijft, in plaats van een verzameling losse blockchains. Zoals Buterin het verwoordde: “Ethereum moet aanvoelen als één geheel, niet als 34 verschillende blockchains.”

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Start nu!




  • Vergunning DNB



  • Lage fees



  • Betrouwbaar

Het bericht Vitalik Buterin onthult cruciale plannen voor de toekomst van Ethereum verscheen eerst op Newsbit.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!