Matthew Sigel, hoofd van Digital Assets Research bij VanEck, heeft gewaarschuwd dat Ethereum (ETH) biljoenen aan marktkapitalisatie zou kunnen verliezen als de huidige trend van Layer 2-netwerken zich voortzet zonder balans te vinden.

In een recente post op X (voormalig Twitter) suggereerde Sigel dat Ethereum’s fundamentals aan verandering toe zijn, wat zou moeten leiden tot een herziening van het prijsmodel. Hij stelt dat de Ethereum prijs, die volgens eerdere voorspellingen in 2030 $22.000 zou kunnen bereiken, nu mogelijk maar $7.300 zal behalen, een daling van 67%, reflecterend op de huidige realiteit van Layer 2-dominantie.

Het model van VanEck neemt in acht de groei van de totale waarde die vastgezet is in DeFi-toepassingen en de hoeveelheid ETH die wordt ‘verbrand’ door transactiekosten. Sigel benadrukte dat L2-netwerken momenteel meer waarde uit het Ethereum-netwerk halen dan voorzien was. Hij illustreerde dit met een omslag van de verwachte 90:10 inkomstenverdeling tussen Ethereum en L2’s, naar een daadwerkelijke 10:90 verdeling ten gunste van L2’s.

De introductie van ‘blobs’ door de Dencun-upgrade heeft Layer 2-netwerken efficiënter gemaakt door goedkopere opslagruimte voor transacties te bieden, wat de schaalbaarheid vergroot zonder de hoge kosten van traditionele ‘calldata’. Dit heeft geleid tot een toename van het Ethereum-aanbod met 318.000 ETH sinds april, wat de inflatoire druk op ETH vergroot.

Sigel’s analyse was bedoeld om de gevoeligheid van de ETH prijs voor deze dynamiek te illustreren, en niet een definitieve voorspelling. Hij gelooft dat de Ethereum-gemeenschap de roadmap zal aanpassen om de winstgevendheid te herstellen.

Vitalik Buterin, medeoprichter van Ethereum, pleit voor kostenverdelingsmodellen tussen het mainnet en L2-netwerken om de fragmentatie van gebruikers en liquiditeit aan te pakken. Buterin benadrukt dat Ethereum als één geïntegreerd ecosysteem moet voelen, ondanks de aanwezigheid van meerdere L2-oplossingen.

Ondertussen blijft Ethereum achter in prestaties in vergelijking met andere grote cryptocurrencies zoals Bitcoin en Solana, met een prijsstijging die de afgelopen jaar bescheidener was. Dit zorgt voor vragen om een strategische heroriëntatie binnen het Ethereum-ecosysteem om zijn leidende positie in de blockchain-industrie te behouden en te versterken.

Het bericht Ethereum’s toekomst in gevaar door L2-netwerken, aldus VanEck-analist verscheen eerst op CryptoBenelux.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!