neuralink

Kunstmatige intelligentie (AI) is een bedreiging voor het financiële systeem, zo stelt de centrale bank van India (RBI). Tijdens een evenement in New Delhi op 14 oktober deelde RBI-gouverneur Shaktikanta Das zijn zorgen over het toenemende gebruik van machine learning bij financiële dienstverlening, aldus Reuters.

Zorgen over kunstmatige intelligentie

Zo wees Shaktikanta Das onder meer op concentratierisico’s die kunnen voortkomen uit de dominantie van een paar grote spelers binnen de techwereld. Dat zou volgens hem een risico voor het systeem kunnen opleveren als AI-systemen falen of industrieën op zijn kop zetten.

Hoewel AI natuurlijk ook grote voordelen met zich meebrengt op het gebied van efficiëntie, waarschuwt Das voor nieuwe kwetsbaarheden die kunnen ontstaan. Waaronder het verhoogde risico op cyber-aanvallen, datalekken en de uitdagingen om ondoorzichtige AI-gedreven algoritmes te begrijpen.

De zorgen van Das komen overeen met die van andere grote financiële instituten.

Zo deelde de Europese Centrale Bank (ECB) in juli ook zijn zorgen over de potentiële impact van AI op de financiële stabiliteit. Hoewel de ECB ook voordelen zien, kan AI volgens hen ook kuddegedrag en andere gevaarlijke zaken uitvergroten op de financiële markten.

Bijvoorbeeld als iedereen dezelfde systemen gebruikt om te investeren. Waardoor bubbels in theorie gigantische vormen kunnen aannemen, maar ook marktmanipulatie mogelijk is.

Meer zorgen over AI

Ook de Central Bank of Canada schreef op 20 september over de potentie van kunstmatige intelligentie om het financiële systeem aan het wankelen te brengen.

Zo geven zij aan dat AI ervoor zorgt dat alles sneller loopt. Maar als er dan dingen misgaan, gaat dat in een nog hoger tempo dan we gewend zijn.

We moeten echter niet vergeten dat dergelijke zorgen altijd gepaard gaan met nieuwe technologie. Bitcoin was jaren geleden ook voor criminelen en het energieverbruik van de digitale munt zou de aarde laten smelten.

Inmiddels weten we dat Bitcoin een asset is voor iedereen die wil sparen in een digitale munt met een betrouwbare schaarste van 21 miljoen eenheden. Natuurlijk zijn er altijd nadelen te verzinnen, maar voor heel veel mensen is Bitcoin een waardevol stukje technologie.

Hetzelfde zullen we in de toekomst hoogstwaarschijnlijk over kunstmatige intelligentie zeggen.

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Start nu!




  • Vergunning DNB



  • Lage fees



  • Betrouwbaar

Het bericht AI is een bedreiging voor het financiële systeem verscheen eerst op Newsbit.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!