Bitcoin crash

In de afgelopen drie dagen is de Bitcoin koers met meer dan 3,7% gedaald, nadat op 21 oktober een hoogtepunt van 12 weken werd bereikt van $69.487. Verschillende signalen wijzen nu op een diepere correctie, waardoor een snel herstel steeds onwaarschijnlijker lijkt.

92% van Bitcoin-houders in winst

De recente stijging van Bitcoin boven zijn recordhoogte van 2021 zorgde ervoor dat de meerderheid van de houders weer winst maakte, wat de angst aanwakkert dat door winstnemingen de prijs verder kan dalen.

Uit gegevens van CryptoQuant blijkt dat slechts 7,6% van de Bitcoin-investeerders verlies leed toen de prijs op 23 oktober rond de $67.381 lag. Dit betekent dat maar liefst 92,4% van het totale aanbod in winst stond.

Volgens onafhankelijke analist Axel Adler Jr. werden de meeste Bitcoins rond het $55.000-niveau gekocht. Zolang Bitcoin boven deze grens blijft, blijft meer dan 90% van de investeerders in winst. Dit hoge percentage winsten wordt vaak gezien als een signaal van een oververhitte markt, wat kan leiden tot een neerwaartse correctie.

Bitcoin’s open interest blijft hoog

De open interest (OI) op Bitcoin-derivaten bereikte op 21 oktober een nieuw hoogtepunt toen BTC de weerstand rond $70.000 probeerde te doorbreken. Volgens CoinGlass bereikte de open interest voor Bitcoin-futures voor het eerst meer dan $40 miljard, wat duidt op een toenemend aantal openstaande futurescontracten. Dit vergroot de kans op volatiliteit in de markt.

Bovendien bereikte de open interest van Bitcoin CME-futures een recordhoogte van 179.550 BTC, wat overeenkomt met ongeveer $12,1 miljard. CME leidde met 28,2% van de totale OI, gevolgd door Binance en Bybit.

De aanhoudende vraag naar BTC-futures doet de zorgen toenemen over een mogelijke prijsdaling, vergelijkbaar met die van augustus, toen Bitcoin binnen 48 uur bijna 20% van zijn waarde verloor.

Bitcoin zakt terug vanuit overbought-positie

Data van Cointelegraph Markets Pro en TradingView tonen aan dat Bitcoin boven de $69.000 piekte, terwijl de dagelijkse RSI op 20 oktober een ‘overbought’-conditie bereikte (boven de 70). Dit leidde tot een scherpe terugval richting $66.000.

Daarnaast staat de Crypto Fear & Greed Index op een hoog niveau van 72, wat ‘greed’-condities aangeeft, wat wijst op een verhoogd risico op een prijsdaling in de cryptomarkt. De laatste keer dat deze index zo hoog stond, was in maart, vlak voordat Bitcoin daalde van $73.835 naar $56.500.

Vergelijkbare situaties werden ook gezien tijdens de piek van de bullmarkt in 2021 en in 2019, die ook gevolgd werden door scherpe prijsdalingen.

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en ontvang een €10 bonus

 
Maak een account aan bij Bitvavo. Stort €10 en krijg een bonus van €10 helemaal gratis. Je betaalt de eerste 7 dagen geen handelskosten over de eerste €10.000 aan transacties. Begin nu!
 




  • Vergunning DNB



  • Lage fees



  • Betrouwbaar

Het bericht Gaat de Bitcoin koers hard crashen? verscheen eerst op Newsbit.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!