De grootste datacenter-exploitant van Rusland, BitRiver, heeft aangekondigd te gaan samenwerken met het Russische Direct Investeringsfonds (RDIF) om mining- en AI-computingfaciliteiten op te zetten in BRICS-landen. De plannen werden tijdens het BRICS Business Forum in Moskou op 18 oktober 2024 onthuld. Rusland heeft als doel het eigen aandeel in de wereldwijde computermarkt te vergroten door datacenter die geschikt zijn voor mining en AI te bouwen.
BRICS is een economisch blok bestaande uit Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika, en vertegenwoordigt meer dan 40% van de wereldbevolking en een kwart van het wereldwijde BBP. In 2024 is het blok uitgebreid met Egypte, Ethiopië, Iran, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.
Volgens BitRiver’s CEO, Igor Runets, ligt de focus van de samenwerking op het bouwen van een infrastructuur gebaseerd op mining. Dit betekent het ontwikkelen van datacenters die verbonden zijn met de nodige energiebronnen, om AI-projecten mogelijk te maken. BitRiver beheert momenteel 21 datacenters in Rusland en bouwt nog eens 10 extra faciliteiten. Het RDIF, dat in 2011 werd opgericht, heeft sinds zijn ontstaan meer dan 2,2 biljoen roebel ($22,7 miljard) geïnvesteerd in meer dan 100 projecten.
Volgens de bedrijven is het wereldwijde tekort aan energie-intensieve datacenters een belangrijke reden voor de uitbreiding. Het initiatief valt ook in lijn met de Russische strategie om zijn positie als grote crypto-miningmacht te versterken. Momenteel in de Verenigde Staten de grootste miningmacht. Door Runets werd benadrukt dat mining niet alleen belangrijk is voor de digitale economie, maar ook bijdraagt aan economische groei en het creëren van banen.
Hieraan werd toegevoegd door RDIF CEO Kirill Dmitriev dat de gezamenlijke inzet voor technologie-infrastructuur BRICS-landen in staat stelt kosten te besparen, afhankelijkheid van buitenlandse technologie te verminderen en controle te houden over cruciale data.
Miningwet van Rusland
In augustus dit jaar werd door Rusland een miningwet ingevoerd dat een wettelijk kader heeft gecreëerd voor de industrie. De wet vereist dat miners en datacenter-operators zich registreren in een overheidsdatabase, hun activiteiten rapporteren en voldoen aan regionale energielimieten. Individuele miners hoeven zich echter niet te registreren als hun energieverbruik binnen de door de overheid gestelde grenzen blijft. Ook wordt er door de wet ruimte geboden voor internationale samenwerkingen, door het toestaan van grensoverschrijdende betalingen met in Rusland geminede crypto-valuta.
Daarnaast streeft de wetgeving ernaar de afhankelijkheid van buitenlandse technologie te verminderen en het risico op controleverlies over kritieke gegevens te verkleinen. Ook zorgt de wet ervoor dat miningbedrijven niet betrokken mogen zijn bij de levering of opwekking van elektriciteit. Pooloperators en datacenters moeten hun klanten identificeren en verdachte transacties rapporteren.
De uitbreiding van de datacenters in BRICS-landen sluit aan bij de bredere strategie van deze landen om soevereine technologische infrastructuur te ontwikkelen. BRICS-leden werken aan systemen die de afhankelijkheid van westerse providers verminderen en tegelijkertijd de controle over hun technologische middelen behouden.
Deze stappen weerspiegelen ook de groeiende institutionele adoptie van Bitcoin, met een sterke toename in hash-snelheid en miningactiviteit. Dit biedt nieuwe kansen voor financiële inclusie en liquiditeit in de BRICS-regio’s, wat kan leiden tot een bredere adoptie van blockchain-technologie.
Het bericht Rusland lanceert BRICS mining-infrastructuur project verscheen eerst op CryptoBenelux.