In de wereld van cryptocurrency staat Vitalik Buterin, de medeoprichter van Ethereum, bekend om zijn visie om digitaal geld toegankelijk te maken voor iedereen. Onlangs heeft hij een spannend nieuw plan onthuld, genaamd “The Verge”, dat Ethereum zelfs op een smartwatch zou kunnen laten werken.

Banner Ethereum 1

Waarom is dit belangrijk?

Op dit moment is het beheren van een Ethereum-node (een soort digitaal controlepunt dat helpt het netwerk draaiende te houden) een hele uitdaging. Je hebt er een krachtige computer voor nodig met enorm veel opslagruimte. Elk jaar groeit de benodigde opslagruimte met ongeveer 30 gigabyte – dat is evenveel als duizenden foto’s of honderden uren muziek. Dit maakt het voor gewone mensen bijna onmogelijk om actief deel te nemen aan het Ethereum-netwerk.

Een slimme oplossing

Buterin’s nieuwe plan stelt iets wat hij “stateless client verification” noemt voor. In gewone taal betekent dit dat je apparaat niet meer alle informatie hoeft op te slaan om toch te kunnen controleren of alles eerlijk verloopt. Het is een beetje zoals een bibliotheek die in plaats van alle boeken te bewaren, alleen een slim systeem heeft om te controleren of een boek echt bestaat.

Nieuwe technologie voor een betere toekomst

The Verge maakt gebruik van twee belangrijke innovaties. De eerste is iets wat “Verkle trees” heet – een slimme manier om grote hoeveelheden informatie compact op te slaan. De tweede is “SNARKs”, een technologie die ervoor zorgt dat je kunt bewijzen dat iets klopt zonder alle details te laten zien. Samen maken deze technieken het mogelijk om Ethereum veel efficiënter te laten werken.

Van complex naar eenvoudig

In het nieuwe systeem hoeft niet iedereen meer de hele geschiedenis van alle transacties te bewaren. In plaats daarvan komt er bij elk nieuw blok in de blockchain een soort samenvatting mee, een “witness” genoemd, die alle belangrijke informatie bevat om te controleren of alles klopt.

Wat betekent dit voor de toekomst?

Als dit plan werkelijkheid wordt, zou het een doorbraak betekenen. Opeens zou iedereen met een smartphone of zelfs een smartwatch kunnen deelnemen aan het Ethereum-netwerk. Dit zou betekenen dat meer mensen kunnen helpen het netwerk veilig te houden (wat ‘staking’ wordt genoemd) en dat transacties sneller en efficiënter kunnen verlopen.

De weg naar verbetering

Om dit alles mogelijk te maken, wil Buterin de huidige structuur van Ethereum verbeteren. Hij wil overstappen van het huidige systeem (met de technische naam “Merkle Patricia tree”) naar een moderner en efficiënter systeem. Dit is een beetje zoals het upgraden van een oude computer naar een nieuw, sneller model.

Een belofte voor de toekomst

Met The Verge laat Buterin zien dat Ethereum blijft innoveren met één duidelijk doel: cryptocurrency toegankelijk maken voor iedereen. Het idee dat je straks gewoon op je horloge kunt zien wat er in het netwerk gebeurt en eraan kunt deelnemen, klinkt misschien als sciencefiction. Maar dankzij deze nieuwe technologische ontwikkelingen komt die toekomst steeds dichterbij.

The post Ethereum op je smartwatch? Vitalik wil Ethereum toegankelijk maken voor iedereen appeared first on BLOX | Nieuws.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!