Bitcoin (BTC) daalt momenteel naar $65.929, met een daling van 3% na een sterke wekelijkse prestatie. Deze prijsdaling heeft zorgen gewekt over een mogelijke hertest van het $60.000 niveau, aangezien de dagelijkse grafiek van Bitcoin een historisch bearish patroon laat zien.

‘Bearish engulfing’ candle op Bitcoin’s dagelijkse grafiek

Op 21 oktober zag Bitcoin een daling van 2,4%, wat resulteerde in een ‘bearish engulfing’ patroon op de dagelijkse grafiek. Dit patroon geeft vaak een ommekeer aan, op de korte of lange termijn, en heeft een slagingspercentage van 60% tot 70%, afhankelijk van andere marktsignalen.

Bitcoin koers
Bitcoin koers. Bron: TradingView

Opmerkelijk is dat in de afgelopen zeven maanden elk ‘bearish engulfing’ patroon gevolgd door een stevige correctie. De dalingen werden steeds dieper, met prijscorrecties tot wel 26% tussen 29 juli en 5 augustus.

Een grote bron van zorg is echter een andere reeks gebeurtenissen die de prijzen in de afgelopen maanden rechtstreeks hebben beïnvloed.

Zo hebben de futures en derivaten van Bitcoin een belangrijke rol gespeeld in de recente prijsactie, met een open interest van meer dan $40 miljard toen de prijs naar $69.000 steeg.

Bitcoin open interest, spot CVD en koers
Bitcoin open interest, spot CVD en koers. Bron: X

Daarnaast is de spot orderboek CVD (Cumulative Volume Delta) negatief, wat wijst op een gebrek aan kopers op de spotmarkten. Zoals te zien is in de grafiek, leidt een combinatie van een verhoogde open interest, negatieve spot CVD en een bearish engulfing patroon vaak tot neerwaartse prijsbewegingen.

Gezien de correcties uit eerdere setups, zou een daling naar $60.000 niet verrassend zijn.

Uitstroom uit Bitcoin ETF’s van $79 miljoen

Daarnaast registreerden Amerikaanse ETF’s een uitstroom van $79,1 miljoen op 22 oktober, nadat de prijs er niet in slaagde boven $70.000 te komen.

Bitcoin ETF in- en uitstroom grafiek
Bitcoin ETF in- en uitstroom grafiek. Bron: Farside.co.uk

Tussen 10 en 22 oktober zagen we een instroom van $2,6 miljard, waarmee het totaal beheerd vermogen een recordhoogte van $65 miljard bereikte. Echter, de huidige afkoeling wijst erop dat sommige institutionele beleggers mogelijk aan de zijlijn blijven staan, met BTC dat worstelt met een belangrijke weerstandsniveau.

Het bericht Bitcoin daling naar $60.000 mogelijk door bearish patroon verscheen eerst op CryptoBenelux.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!