Denemarken zou geschiedenis kunnen schrijven als het eerste land ter wereld dat belasting gaat heffen over niet-gerealiseerde winsten op cryptocurrency. Vanaf 1 januari 2026 wil de minister namelijk dat Deense crypto-bezitters 42% belasting betalen over de waardestijging van hun digitale munten, zelfs als ze deze niet hebben verkocht.

Banner Default 2 (Een tientje of een ton?)

Wat zijn ongerealiseerde winsten?

Laten we dit even simpel uitleggen met een voorbeeld: Stel, je hebt vijf jaar geleden Bitcoin gekocht voor €1.000, en die Bitcoin is nu €10.000 waard. Ook al heb je de Bitcoin nog niet verkocht, volgens de nieuwe Deense wet moet je wel belasting betalen over die €9.000 ‘papieren winst’.

Terug naar het begin

Het bijzondere aan deze wet is dat deze teruggaat tot het allereerste begin van Bitcoin – 3 januari 2009. Dit betekent dat als je sinds de vroege dagen van Bitcoin munten hebt bewaard, je belasting moet betalen over alle waardestijging die sindsdien heeft plaatsgevonden. Voor vroege Bitcoin-investeerders kan dit behoorlijk in de papieren lopen.

Waarom doet Denemarken dit?

De Deense overheid wil met deze wet zorgen voor een eerlijker belastingsysteem. Nu cryptocurrency steeds populairder wordt, zoeken overheden naar manieren om dit nieuwe digitale geld eerlijk te belasten. Door ook niet-gerealiseerde winsten te belasten, wil Denemarken voorkomen dat mensen belasting ontwijken door hun crypto simpelweg vast te houden.

Wat betekent dit voor crypto-bezitters?

Voor Deense crypto-enthousiastelingen brengt deze wet een uitdaging met zich mee. Ze komen voor een lastige keuze te staan:

  • Belasting betalen over winst die ze nog niet hebben ontvangen
  • Een deel van hun crypto verkopen om de belasting te kunnen betalen

Een blik op de toekomst

Deze Deense wet zou wel eens het begin kunnen zijn van een nieuwe trend in crypto-regulering. Andere landen kijken waarschijnlijk met interesse naar hoe dit experiment uitpakt. Voor de crypto-gemeenschap wereldwijd is dit een belangrijk moment dat laat zien hoe de relatie tussen traditionele overheden en digitale valuta zich ontwikkelt.

The post Denemarken wil 42% belasting gaan heffen op ongerealiseerde crypto winsten appeared first on BLOX | Nieuws.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!