De uitgever van ’s werelds grootste stablecoin op basis van marktkapitalisatie, Tether (USDT), heeft naar verluidt een voorstel gedaan aan de overheid van Turkije om tokens te creëren die boorhoudende mineralen vertegenwoordigen.

Tether heeft namelijk voorgesteld aan Turkse regeringsfunctionarissen om blockchain-technologie te implementeren om digitale tokens te laten dekken door boor, aldus een rapport van Bloomberg op 24 oktober.

Hoewel een Turkse regeringsfunctionaris zei dat het boorvoorstel van Tether momenteel niet uitvoerbaar is, beweerde een andere functionaris van het Ministerie van Energie dat de gesprekken met Tether zich nog in een vroeg stadium bevinden. Het rapport suggereert ook dat Tether het idee heeft geopperd om een digitale exchange op te zetten in Istanbul.

Turkije bezit 70% van wereldwijde boor-aanbod

Boorhoudende mineralen zijn natuurlijke verbindingen die voornamelijk worden gebruikt voor de productie van keramiek, detergenten, meststoffen en glas. De door de staat beheerde boorleverancier van Turkije, Eti Maden Isletmeleri Genel Mudurlugu, schat dat het land meer dan 70% van ’s werelds boorreserves in handen heeft. De lokale overheid verwacht naar verluidt in 2024 ongeveer $1,3 miljard aan boorverkopen.

Tether heeft niet het rapport niet direct ontkend of bevestigd. CEO, Paulo Ardoino benadrukte echter dat Tether zich sterk maakt voor innovatie binnen de digitale activamarkt van Turkije te midden van enorme adoptie. Hij verklaarde het volgende:

“Nu Turkije opkomt als een belangrijk knooppunt voor blockchain-technologie, zijn we enthousiast om deze groei te blijven ondersteunen en nieuwe groeikansen in de regio te verkennen.”

Tether’s inzet voor de adoptie van de industrie in Turkije is gegroeid, met meerdere ontmoetingen tussen Tether’s lokale expansiemanager, Anadolu Aydinli, en Turkse regeringsfunctionarissen in de afgelopen maanden. Eind september ontmoette Aydinli de Turkse vicepresident Cevdet Yılmaz om energie- en miningreguleringen te bespreken.

In augustus ontmoette Aydinli ook de Turkse minister van Energie, Alparslan Bayraktar, om investeringen in de energiesector te bespreken. In juli 2024 ondertekende Tether een overeenkomst met een lokaal cryptobedrijf om de ontwikkeling van programma’s te evalueren die privé- en publieke belanghebbenden in Turkije zouden introduceren.

Turkije een van de grootse stablecoin-markten

Tether’s actieve betrokkenheid bij de crypto-adoptie in Turkije sluit aan bij de opmerkingen van Ardoino dat Turkije een van de grootste jurisdicties ter wereld is wat betreft de vraag naar stablecoins. Hij merkte op dat mensen in landen zoals Turkije een digitale versie van de dollar willen bezitten om zich in te dekken tegen de volatiliteit van lokale valuta’s en inflatie.

Volgens het blockchain-analysebedrijf Chainalysis had Turkije het hoogste aandeel stablecoin-aankopen ten opzichte van het bruto binnenlands product (BBP) in de periode van april 2023 tot maart 2024.

Het bericht Tether stelt door boor-ondersteunde digitale tokens voor aan Turkije verscheen eerst op CryptoBenelux.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!