Blockchain technology concept

De regering van Zanzibar heeft een belangrijke stap gezet in de technologische ontwikkeling van de regio door de lancering van een blockchain-sandbox. Deze nieuwe “National Blockchain Sandbox” biedt tech-startups de kans om innovatieve technologieën te testen op het National Blockchain Network. De focus ligt hierbij op projecten die financiële inclusie, identiteitsverificatie en certificering verbeteren, aldus een rapport van Kenyan Wall Street.

Met deelname aan de blockchain-sandbox krijgen startups toegang tot waardevolle extra’s, zoals door de overheid gesponsorde trainingen en incubatorprogramma’s. Said Seif Said, directeur-generaal van de e-Government Authority van Zanzibar, benadrukt het belang van dit initiatief: “Innovators kunnen samenwerken met experts en waardevolle mentorschap ontvangen, wat cruciaal is voor het succes van hun proefprojecten.”

De blockchain-sandbox is ontwikkeld door het Dubai-gebaseerde LedgerFi IT en opereert op het EVM-compatibele Layer-1 XDC-netwerk.

Fintech-ontwikkeling in Tanzania

In juli 2023 lanceerde de Bank of Tanzania (BOT) na een jaar van voorbereidingen een juridisch kader voor fintech-sandboxen. Dit biedt startups de mogelijkheid om hun fintech-oplossingen gedurende negen maanden te testen. In Tanzania zijn momenteel ongeveer 75 fintech-startups actief, wat de groei van de sector verder stimuleert.

Uit gegevens blijkt dat in 2023 72% van de volwassen Tanzanianen mobiele gelddiensten gebruikte, terwijl slechts 22% gebruik maakte van commerciële bankdiensten. Ondanks deze vooruitgang is 18,7% van de bevolking nog steeds financieel uitgesloten.

Cryptocurrency en toekomstplannen

Hoewel de Bank of Tanzania in 2019 waarschuwde tegen het gebruik van cryptocurrencies, is er nog steeds geen formele regelgeving. In 2023 had 1,7% van de bevolking in cryptocurrencies geïnvesteerd. Kenia en Tanzania staan in Oost-Afrika bekend om hun toonaangevende positie op het gebied van crypto-ondernemerschap, al zijn deze cijfers niet officieel bevestigd.

Zanzibar overwoog in 2021 zelfs zelfstandig cryptovaluta te adopteren, nadat de Tanzaniaanse president Samia Suluhu Hassan haar steun uitsprak voor digitale valuta. De Bank of Tanzania blijft voorzichtig met de ontwikkeling van een eigen digitale munt, maar heeft in juni 2023 aangekondigd verder onderzoek te doen.

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en ontvang een €10 bonus

 
Maak een account aan bij Bitvavo. Stort €10 en krijg een bonus van €10 helemaal gratis. Je betaalt de eerste 7 dagen geen handelskosten over de eerste €10.000 aan transacties. Begin nu!
 




  • Vergunning DNB



  • Lage fees



  • Betrouwbaar

Het bericht Zanzibar lanceert blockchain-sandbox om tech-startups te stimuleren verscheen eerst op Newsbit.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!