Een groep Japanse financiële instellingen roept de overheid op om zich te richten op belangrijke tokens zoals Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH) in besprekingen over het toestaan van exchange traded-funds (ETF’s) voor crypto-valuta.

Volgens een rapport van Bloomberg hebben namelijk een aantal Japanse bedrijven op 25 oktober een reeks voorstellen ingediend onder de titel die vertaald wordt als “Aanbevelingen voor de samenstelling van crypto-assets ETF’s, etc. in Japan.” Het land staat op het punt om te beslissen of het dit financiële instrument zal toestaan.

Als Japan besluit crypto-ETF’s toe te staan, ligt de prioriteit bij Bitcoin en Ethereum voor deze ETF’s. Ook wordt er opgeroepen tot herziening van Japanse belastingsysteem, met de specifieke aanbeveling om belasting op verdiend inkomen te scheiden.

Het voorstel geeft aan dat de grote marktwaarde van deze twee cryptovaluta en hun “stabiele trackrecord” ze aantrekkelijk maken voor investeerders die “op de middellange tot lange termijn vermogen willen opbouwen.”

De groep bestaat uit grote financiële instellingen, waaronder trustbanken zoals Mitsubishi UFJ Trust and Banking Corp. en Sumitomo Mitsui Trust Bank, crypto-exchanges zoals bitFlyer Inc, en brokers zoals Nomura Securities en SBI Securities. In het voorstel plaatste de groep een disclaimer dat de standpunten in de voorstellen een consensus van de groepsleden weerspiegelen in plaats van individuele meningen.

Oki Shiozawa, investeringsdirecteur bij Sumitomo Mitsui Trust Asset Management, verklaarde op 23 oktober dat Japanse toezichthouders voorzichter blijven met spot-crypto-ETF’s. De overheidsinstantie die financiële producten goedkeurt, de Financial Services Agency van Japan, is namelijk nog steeds conservatie.

Keisuke Kimura, vice-president van de Japan Cryptoasset Business Association, beaamt dit standpunt. Hij zei dat het land te maken heeft met “regelgevende beperkingen” en een negatief publiek sentiment richting crypto, vanwege eerdere incidenten zoals Mt. Gox en DMM, die tot grote verliezen voor investeerders leidden.

Toch blijven sommige Japanse bedrijven hoopvol richting crypto. Franklin Templeton en SBI Holdings zijn in juli een samenwerking aangegaan om nieuwe producten te ontwikkelen, waaronder crypto-ETF’s. Nomura heeft ook een Bitcoin-adoptiefonds voor institutionele beleggers gelanceerd.

Ondertussen is er wereldwijd een verschuiving richting crypto-ETF’s. De Verenigde Staten keurde in januari hun eerste spot Bitcoin-ETF’s goed, gevolgd door Ethereum-ETF’s in juli. Landen in de regio Azië-Pacific, zoals Hongkong en Australië, hebben hun eigen spot-crypto-ETF’s eveneens goedgekeurd.

Het bericht Japanse bedrijven pleiten voor Bitcoin en Ethereum ETF’s verscheen eerst op CryptoBenelux.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!