Amerika, verenigde staten

De cryptowallet van de Amerikaanse overheid is het doelwit geworden van cybercriminelen. Om precies te zijn hebben de hackers de Ethereum (ETH) wallet van de autoriteiten geplunderd, en voor miljoenen dollars aan crypto gestolen.

$20 miljoen aan crypto buitgemaakt

Blockchain-analyseplatform Arkham Intelligence schreef gisteravond op socialmediaplatform X dat de Amerikaanse overheid $5,4 miljoen aan USDC uit het op Ethereum gebaseerde DeFi-protocol Aave onttrok. ‘’ Dit is hun eerste activiteit op dit adres in 8 maanden,’’ voegde het hieraan toe. Vervolgens werd er nog eens voor $1,12 miljoen aan USDT opgenomen vanuit Aave.

Niet veel later werden deze fondsen, en nog een grote stapel aan ether, verstuurd naar andere walletadressen. Direct werd er natuurlijk volop gespeculeerd naar het motief achter deze transacties, maar blockchain-detective ZachXBT vermoedde al snel dat er iets niet klopte. ‘’De fondsen gaan direct naar beurzen, dit ziet er verdacht uit,’’ zo schreef hij op X.

Later op de avond bevestigde Arkham Intelligence dat het walletadres gecompromitteerd lijkt te zijn. Een totaal van $20 miljoen aan USDC, AUSDC (een vorm van USDC dat rente genereert op Aave) en ETH is verplaatst naar een onbekend adres.

Het ontvangende adres heeft vervolgens 1inch, een decentrale exchange (DEX) aggregator, gebruikt om de stablecoins om te wisselen naar ether. ‘’We denken dat de aanvaller al is begonnen met het witwassen van de opbrengsten via verdachte adressen die gelinkt zijn aan een witwasdienst,’’ aldus Arkham Intelligence.

Cryptofondsen afkomstig van Bitfinex-inbeslagname

De gestolen fondsen zijn afkomstig van crypto exchange Bitfinex, dat in 2016 het slachtoffer was van een grootschalige hack waarbij onder andere bijna 120.000 bitcoins werden gestolen. In 2021 konden de Amerikaanse autoriteiten een deel van de buit herstellen en vorig jaar zomer bekende een getrouwd stel uit New York schuld voor de diefstal – Heather Morgan en Ilya Lichtenstein. 

Deze maand is er een gevangenisstraf van achttien maanden geëist tegen Morgan, terwijl aanklagers pleiten voor een straf van vijf jaar voor Lichtenstein. Lichtenstein was namelijk in zijn eentje verantwoordelijk voor de diefstal en zijn vrouw Morgan was alleen betrokken bij het witwassen van de fondsen.

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en ontvang een €10 bonus

 
Maak een account aan bij Bitvavo. Stort €10 en krijg een bonus van €10 helemaal gratis. Je betaalt de eerste 7 dagen geen handelskosten over de eerste €10.000 aan transacties. Begin nu!
 




  • Vergunning DNB



  • Lage fees



  • Betrouwbaar

Het bericht Cryptowallet van Amerikaanse overheid gehackt: $20 miljoen kwijt verscheen eerst op Newsbit.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!