Vanaf vrijdag 1 november gaat in Rusland een nieuwe wet in die striktere regels stelt aan cryptomining en het gebruik van digitale valuta zoals Bitcoin. Dit meldt het Russische persbureau TASS.

De nieuwe wet geeft de Russische overheid de macht om cryptomining te verbieden in bepaalde regio’s. Het gaat dan om gebieden waar de infrastructuur of energienetwerk te veel belast dreigt te worden. Ook kunnen ze specifieke voorwaarden stellen aan het verbod, afhankelijk van de situatie in die regio.

Meer controle voor de overheid

Rusland is sowieso niet vies van meer overheidsinmenging, niet alleen in eigen land, maar zoals we weten ook in buurlanden. Deze nieuwe regels maken het nu mogelijk voor de overheid om toezicht te houden op de infrastructuur van cryptomining. Voorheen was dit een taak die informeel werd uitgevoerd, maar nu krijgt de overheid officieel het recht om mining-activiteiten te reguleren.

Banner Default 5 (Laatste nieuws)

Daarnaast breidt de wet de toegang tot zogenaamde ‘digitale valuta-identificatienummers’ uit. Waar eerst alleen de Federale Dienst voor Financieel Toezicht deze gegevens kon inzien, krijgen nu ook andere overheidsinstanties toegang, denk hierbij aan opsporings- en onderzoeksdiensten.

Consumenten en bedrijven krijgen andere regels

Onder de nieuwe regels mogen normale burgers zonder registratie blijven minen, zolang hun elektriciteitsverbruik binnen bepaalde grenzen blijft.

Voor bedrijven ligt dit anders: zij moeten zich wel officieel registreren als ze willen minen. Bedrijven die meerdere keren in de fout gaan, riskeren verwijdering uit het minersregister. Dit register wordt bijgehouden door de Federale Belastingdienst, die hiermee een belangrijke rol krijgt in het toezicht op de cryptosector.

Bedrijven die niet (meer) geregistreerd zijn, mogen geen miningdiensten aanbieden.

Rusland wil munt slaan uit crypto

De nieuwe regels maken deel uit van een strategie van de Russische overheid om de digitale economie verder te ontwikkelen en de mogelijkheden van crypto verder te benutten. Eerder dit jaar legaliseerde Rusland al grootschalige cryptomining voor bedrijven en experimenteerde het met crypto voor internationale betalingen. Dit zou het land kunnen helpen om economische sancties te omzeilen.

Daarnaast kijkt Rusland samen met andere BRICS-landen naar de rol van crypto om minder afhankelijk te worden van de dollar.

The post Bitcoin mining wordt vanaf vrijdag 1 november strenger gereguleerd in Rusland appeared first on BLOX | Nieuws.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!