De futures open interest (OI) op Bitcoin is naar nieuwe recordhoogtes gestegen nadat de koers het niveau van 71.000 dollar doorbrak. Wat betekent dit voor de markt, en wat drijft deze plotselinge stijging van de OI? James van Straten legt de drie belangrijkste redenen onder de loep.
1. Scherpa stijging OI op de Chicago Mercantile Exchange
Op de Chicago Mercantile Exchange (CME), een van de grootste futuresmarkten voor Bitcoin, steeg de OI in 24 uur met 9% naar een waarde van 12,22 miljard dollar.
Met een marktaandeel van 30% op futures blijft de CME een cruciale rol spelen. Het pieken van zowel de waarde in dollars als de hoeveelheid Bitcoin in de contracten geeft volgens Van Straten aan dat er sprake is van aanhoudende sterke vraag vanuit institutionele beleggers.
2. Verhoogde Funding Rates in Perpetual Futures
De funding rates voor perpetual futures, die de prijs van het contract dicht bij de spotprijs van Bitcoin houden, zijn de afgelopen 24 uur opgelopen tot een hoogtepunt van 15%, een niveau dat we in maanden niet hebben gezien.
Deze stijging wijst volgens Van Straten op een sterk bullish sentiment, met een duidelijke voorkeur voor long-posities. Dat zijn posities die wedden op koersstijgingen voor Bitcoin.
3. Daadwerkelijke instromen Bitcoin ETFs
Sinds 16 oktober zijn de Spot Bitcoin ETFs, met name die van BlackRock, een katalysator geweest voor de Bitcoin koers. Vanaf dat moment wisten ze een instroom van ruim 3 miljard dollar te genereren.
Lange tijd was er sprake van een situatie waarin het leek alsof investeerders de Bitcoin ETFs kochten, maar eigenlijk profiteerden van het verschil tussen de huidige marktprijs van Bitcoin en de prijs van futures.
Hoe werkt dit met de Bitcoin ETFs?
In dit geval kochten beleggers Bitcoin ETF’s (die de spotprijs van Bitcoin volgen) en namen ze tegelijkertijd een short-positie op Bitcoin futures (waar ze speculeren dat de prijs zal dalen of hetzelfde blijft). Dit betekent dat ze verdienen aan het verschil tussen de spotprijs en de hogere futures-prijs, zonder dat ze daadwerkelijk Bitcoin hoeven te bezitten.
Doordat veel beleggers dit deden, bleef Bitcoin zijwaarts bewegen in plaats van echt te stijgen. De instroom in de ETF’s droeg dus niet bij aan een prijsstijging omdat er evenveel werd geshort in de futuresmarkt, wat de vraag effectief neutraliseerde.
Nu is daar volgens James Check en James van Straten geen sprake meer van, zie bovenstaande grafiek. Er is volgens hen nu sprake van “echte” instromen in de Spot Bitcoin ETFs.
Het bericht Bitcoin futures booming: Drie redenen waarom institutionele vraag en ETF-instroom pieken verscheen eerst op Newsbit.