Coincub en Blockpit hebben in een recent onderzoeksrapport belicht hoe uiteenlopend belastingbeleid, van nulbelastingen in de VAE tot hoge tarieven in de VS, crypto-investeringsstrategieën beïnvloeden. Het belastinglandschap voor crypto verschilt wereldwijd sterk, zoals blijkt uit een onderzoeksrapport van Blockpit en Coincub.
Uit de gegevens blijkt dat de VAE een aantrekkelijke bestemming blijft voor crypto-investeerders, aangezien er geen inkomsten- of vermogenswinstbelasting op crypto-winsten voor particulieren is. Daarnaast positioneert Zwitserland zich als een belastingparadijs, zonder inkomsten- of vermogenswinstbelasting op crypto-winsten.
De situatie in Europa is echter gemengd. Terwijl sommige landen gunstige belastingvoorwaarden bieden voor langetermijnbeleggingen, handhaven anderen hoge belastingtarieven. Denemarken heeft bijvoorbeeld een van de hoogste persoonlijke crypto-belastingtarieven wereldwijd, waarbij tot 53% van zowel langetermijn- als kortetermijnvermogenswinsten op crypto wordt belast door de lokale toezichthouder.
Vermeld meldde het rapport dat veel Europese landen gemiddeld relatief hoge belastingen op crypto-winsten heffen, maar dat de meeste belastingvoordelen biedt voor langetermijn-holding van Bitcoin.
Belasting-strategie biedt kansen
In de Verenigde Staten zijn de totale winsten en gemiddelde belastingtarieven het hoogst, met respectievelijk 17,5% (langetermijn) en 23,5% (kortetermijn). Volgens analisten zou er naar schatting ongeveer $1,87 miljard aan belastinginkomsten kunnen worden opgeleverd. Er wordt echter gewaarschuwd dat hoge belastingen investeringen kunnen ontmoedigen. Hierdoor kunnen crypto-transacties ondergronds gaan of verplaatsten naar belastingvriendelijke landen. Blockpit gaf het volgende aan:
“Landen als Vietnam, Turkije en Argentinië zouden de nadruk kunnen leggen op het aantrekken van crypto-investeringen, het stimuleren van technologische innovatie en het bieden van alternatieven voor instabiele lokale valuta’s boven het direct innen van belastingen.”
Analisten geven aan dat de wereldwijde aanpak van crypto-belasting vanaf 2025 ingrijpende veranderingen zal ondergaan, gedreven door internationale initiatieven zoals het Crypto-Asset Reporting Framework (CARF) en de Tax Administration for the Reporting of Crypto-Asset Activities (TARKA).
Ontwikkeld door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, heeft CARF als doel de belastingtransparantie te verbeteren en belastingontduiking tegen te gaan door een wereldwijd kader te creëren voor het rapporteren van crypto-transacties. Tegelijkertijd is TARKA ontworpen om samenwerking tussen belastingautoriteiten in de 48 deelnemende landen te vergemakkelijken, volgens het rapport.
Het bericht VAE en Zwitserland nemen de leiding in gunstige crypto-belasting, aldus rapport verscheen eerst op CryptoBenelux.