Het belastingbeleid voor Bitcoin (BTC) en andere cryptovaluta kan sterk variëren tussen verschillende landen, wat een reflectie is van de verschillende strategieën die worden toegepast om economische, regelgevende en sociale factoren aan te pakken.
Landen met 0% belasting:
- Duitsland: Met een vermogenswinstbelasting van 0% trekt Duitsland investeerders aan het belang van langetermijninvesteringen herkennen.
- El Salvador: Als pionier in de adoptie van Bitcoin als wettig betaalmiddel, heeft El Salvador geen belasting op vermogenswinsten van Bitcoin. Dit werd officieel gemaakt sinds de invoering van hun Bitcoin-wet op 7 september 2021, wat een opmerkelijke stap is in de wereld van crypto.
- Caribische Landen: De Bahama’s en Bermuda zijn voorbeelden van waar Bitcoin-handelaren geen belasting hoeven te betalen. Deze landen zijn een magneet geworden voor crypto-enthousiastelingen en investeringen, wat hen tot belastingparadijzen voor Bitcoin maakt.
Landen met hoge belastingen:
- Japan: Met een belastingtarief van 45% op Bitcoin-winsten, heeft Japan een van de hoogste belastingen op crypto. Dit kan gezien worden als een manier om inkomsten te genereren en de markt te implementeren.
- Denemarken: Dit land volgt met een belasting van 42% op crypto-winsten, wat een duidelijke boodschap uitdrukt over de behandeling van digitale valuta’s als een vorm van inkomen.
- India: Met een belasting van 30%, is India ook niet mild in zijn benadering van crypto-belastingen, wat speculatie kan ontmoedigen en inkomsten voor de staat kan worden gegarandeerd.
Gematigde belastingen in de VS en het VK
- Verenigde Staten: Bitcoin-winsten worden hier belast als kapitaalwinst met tarieven variërend van 15% tot 20%, afhankelijk van hoe lang je het bezit en je inkomensniveau. Dit levert een meer gebalanceerde benadering tussen belastingheffing en investeringsaantrekkelijkheid op.
- Verenigd Koninkrijk: Ook hier worden vermogenswinsten van Bitcoin belast, met tarieven tussen 10% en 20%, wat een marginale benadering vloeiend die zowel inkomsten theoretisch als investeringen niet afschrikt.
Overige regelgeving
Landen zoals China en Vietnam kiezen voor een andere route door cryptocurrencies te verbieden, wat een reflectie is van een strengere regulering ten opzichte van deze nieuwe financiële technologieën.
Hoe zit het in Nederland?
De belastingdienst ziet cryptocurrencies als “overige bezittingen in box 3”. Als je totale vermogen (crypto, spaargeld en andere bezittingen) op 1 januari 2024 meer was dan €57.000, dan moet je hierover vermogensbelasting / box 3 belastingen betalen. Uiteindelijk zul je hier ongeveer 6% aan belasting over betalen, mits het bedrag hoger is dan de vastgestelde grens en afhankelijk van het hoogte van het bedrag.
Conclusie: Grote verschillen over de wereld
Deze variatie in belastingbeleid toont de waarschijnlijke van het geïntegreerde van cryptovaluta en de verschillende benaderingen die landen kiezen om met deze innovatieve, mondiale technologie te gaan. Het geeft investeerders en handelaren wereldwijd een landschap waarin ze hun strategieën kunnen afstemmen op hun belastingvoordelen of -lasten.
Het bericht Bitcoin en belastingen over de wereld: Waar betaal je het minst? verscheen eerst op CryptoBenelux.